Про це повідомляє видання dailytechinfo.org.

Такі мікророботи, які є наразі єдиними в світі, можуть ефективно боротися з будь-якими твердими раковими утвореннями, включаючи рак прямої кишки, рак шлунка, молочної залози, печінки і підшлункової залози.

Використовуючи агресивну природу лейкоцитів, а саме макрофагів, які є частиною імунної системи організму, вчені змусили їх  «з’їсти» велику кількість наночастинок, наповнених протираковим лікувальним препаратом. Таким чином лейкоцити перетворилися на засіб цільової доставки лікарського препарату, що у багато разів піднімає ефективність цього препарату.

Слід зазначити, що в світі існують і інші методи цільової доставки лікарських препаратів до ракових клітин за допомогою наночастинок. Але в інших методах наночастинки вводяться в кровоносну систему і переміщаються усередині організму шляхом кровотоку, що знижує відсоток наночастинок, яким вдалося успішно дістатися до місця їх призначення.

Однак і у нового методу доставки є чимало проблем. Основна з них те, що молекули лікарського препарату, як і раніше, не можуть проникати у внутрішні області ракової пухлини, в області, де йде найбільш інтенсивний поділ злоякісних клітин. Ця проблема була вирішена шляхом використання певної кількості магнітних наночастинок, які, під впливом зовнішнього магнітного поля, направляють  макрофаги в будь-яку область злоякісної пухлини. Там лейкоцити-макрофаги виконують свою роботу, вбивають злоякісні клітини і випускають в навколишнє середовище лікарські препарати, що впливають на сусідні клітини, яким вдалося уникнути нападу макрофагів.

Таким чином, використання іммуноцитів як микророботів дозволяє «вбити двох зайців одним пострілом». Новий метод забезпечує одночасно проведення точкової хіміотерапії та імунотерапії ракових пухлин, і це є один з найефективніших методів боротьби з раком на сьогоднішній день.

ІА "Вголос": НОВИНИ