У Землі є два північних полюси: географічний, який ніколи не змінюється, і північний магнітний полюс, який завжди в русі, й зараз він рухається швидше, ніж зазвичай.

Про це пише Business Insider.

За останні 150 років Північний магнітний полюс випадково пройшов 1102 км по північній частині Канади. Але зараз він мчить зі швидкістю 40 км на рік на північний захід.

Може бути, нам доведеться зіткнутися з тим, чого люди ніколи раніше не бачили: «переворот» магнітних полюсів. І коли це станеться, це може вплинути не тільки на компас.

Зараз компаси вказують тільки на один полюс, тому що існує домінуюча двополюсна система.

Але у Землі не завжди є тільки один магнітний Північний і Південний полюси. Факти свідчать про те, що протягом сотень і тисяч років на нашій планеті одночасно було чотири, шість і навіть вісім полюсів. Саме це відбувалося в минулому, коли магнітні полюси мінялися місцями. І коли це станеться знову, це буде поганою новиною для людей.

Можна подумати, що вісім полюсів краще двох. Але реальність така: кілька магнітних полів будуть боротися один з одним. Це може послабити захисне магнітне поле Землі до 90% під час «перевороту» полюсів.

Магнітне поле Землі захищає нас від шкідливого космічного випромінювання, яке може пошкодити клітини, викликати рак і викликати збої в електронних схемах і електричних мережах. Деякі вчені вважають, що наявність слабшого поля може піддати літаки більш високому рівню радіації, що зробить польоти небезпечними.

Це також може порушити роботу внутрішнього компаса у багатьох тварин, що використовують магнітне поле для навігації. Більш того, це може зробити певні місця на планеті занадто небезпечними для життя. Але що саме станеться на поверхні планети, менш ясно, ніж те, що станеться в космосі.

Супутникам і пілотованим космічним місіям потрібен додатковий захист. Без цього інтенсивне космічне і сонячне випромінювання збільшить ризик раку в космонавтів.

Сучасний спосіб життя може перестати існувати. Вчені знають це, тому що вже бачать провісники в Південно-Атлантичній Аномалії. Виявляється, спрямування частини магнітного поля глибоко під цією областю вже змінилося! Вчені говорять, що це одна з причин, по якій поле неухильно слабшає з 1840 року.

В результаті космічний телескоп Хаббла і інші супутники часто відключають свою чутливу електроніку, коли вони проходять над цією областю. А астронавти на Міжнародній космічній станції повідомили, що бачили велику кількість яскравих спалахів світла, які, ймовірно, викликані космічними променями високої енергії, які більш слабке поле не може стримати.

З тих пір, як кілька десятиліть тому експерти почали вимірювання Аномалії, вона збільшилася в розмірах і тепер покриває п'яту частину (20,3%) поверхні Землі, без будь-яких ознак скорочення найближчим часом. Це настільки екстремально, що це може бути ознакою того, що ми знаходимося на межі «перевороту» полюсів, або, можливо, ми вже знаходимося в його центрі.

Але вчені налаштовані скептично, тому що останній раз полюси мінялися місцями 780 000 років тому, так що немає ніяких записів про це.

Які ж наслідки «перевороту»? Неможливо передбачити, як поведе себе банківська справа, біржа, стеження за ракетами, GPS. Підраховано, що одна гігантська сонячна буря сьогодні може коштувати США до 41,5 мільярда доларів в день у вигляді шкоди.

І це з магнітним полем Землі при його нинішньої силі. Страшно уявити, які руйнування принесе буря на Землю з магнітним полем всього на 10% сильніше.

Можливо, нам не вдасться зупинити «переворот» полюсів, але ми, принаймні, можемо почати вживати заходів, щоб мінімізувати збиток. Перший крок – з'ясувати, що відбувається з рухомим полем. Цим займаються супутники SWARM Європейського космічного агентства, які збирають найточніші дані про силу магнітного поля Землі. Прямо зараз вони можуть стати нашою найбільшою надією на вирішення цієї загадки, вважають вчені.

Читайте більше актуальних новин на Вголосі:

ІА "Вголос": НОВИНИ