План Президента щодо стабілізації суспільно-політичної ситуації, який Віктор Ющенко оголосив у своєму телезверненні 23 січня, вступив у дію. Про це сьогодні на брифінгу заявив перший заступник Глави Секретаріату Президента Іван Васюник, повідомляє прес-служба Президента України.

Зокрема, у вівторок, 24 січня відбулося перше засідання робочої групи з питань енергозабезпечення і енергозбереження, повідомив Васюник. До цього «круглого столу», за його словами, запрошені народні депутати, представники ділових кіл і виконавчої влади. Метою такої ініціативи Глави держави є виробити спільний підхід зацікавлених сторін до вирішення цього питання.

Також, за словами Васюника, з учорашнього дня почала роботу тристороння група, яка має створити умови для збереження динаміки суспільного розвитку, що насамперед передбачає прийняття парламентом законів, визначених як першочергові. Це закони про Кабінет Міністрів України, про Президента України, про опозицію, про всеукраїнський референдум та ін. До групи входять по три представника від Президента, голови Верховної Ради та уряду, повідомляє ОБОЗ.

Васюник назвав також інші пункти плану Президента.

Це, зокрема, введення мораторію як на висловлювання, так і на дії з боку учасників політичного діалогу, які можуть призвести до подальшої дестабілізації ситуації в Україні. За словами І. Васюника, Президент вважає за доцільне проголошення відповідної заяви від свого імені, а також від імені голови Верховної Ради та Прем’єр-міністра.

Наступним пунктом плану є відновлення повноцінної роботи Конституційного Суду України.

Підготовка і забезпечення чесних і прозорих парламентських виборів у березні цього року – інший крок плану Президента. Васюник нагадав, що 23 січня Глава держави підписав відповідний Указ.

Крім того, зазначив Васюник, Президент переконаний, що суб’єкти виборчого процесу повинні знайти в собі сили підписати угоду про невикористання у виборчому процесі тем, які розколюють суспільство – це стосується мовних питань, федералізму, сепаратизму тощо.

Останній пункт плану Глави держави – це доручення Секретаріату Президента терміново налагодити діалог з представниками парламенту, уряду і політичних сил.

План Президента розрахований виключно на період до парламентських виборів і формування нового уряду, зазначив Васюник.

Інтернет-Репортер

ІА "Вголос": НОВИНИ