Зустріч відбулась з метою обговорення рівня надходжень податків до бюджетів усіх рівнів за перше півріччя 2016 року та підвищення фінансової спроможності місцевого бюджету.
Підсумовуючи результати роботи з надходжень до бюджетів усіх рівнів, Олена Володимирівна зазначила, що за перше півріччя 2016 року до Зведеного бюджету зібрано податків 1429,9 млн.грн., що складає 124,1 відсотка від доведеного індикативного показника.
Вона проінформувала, що станом на 01.07.2016 року Галицькою ОДПІ Головного управління ДФС у Львівській області забезпечено збір коштів до Державного бюджету в сумі 686,4 млн. гривень. Доведені індикативні показники виконано на 120,6 відсотків.
Найбільші надходження в розрізі податків склали:
- 282,3 млн. грн. податку на додану вартість;
-  84,9 млн. грн. податку на прибуток;
- 146,1 млн. грн. податку на доходи фізичних осіб;
- 78,1 млн. грн. військового збору;
- 67,3 млн.грн. акцизного податку.
До Місцевого бюджету за січень – червень 2016 року надійшло 743,1 млн. грн., доведене завдання виконано на 127,3 відсотка.
Найбільші надходження в розрізі податків склали:
- 438,2 млн. грн. податку на доходи фізичних осіб;
- 106,5 млн. грн. єдиний податок;
- 65,1 млн. грн. плата за землю;
- 102,1 млн.грн. акцизного податку.
Крім того, за шість місяців 2016 року платниками податків Галицької ОДПІ Головного управління ДФС у Львівській області сплачено 1017,5 млн. грн. єдиного внеску. Індикативні показники перевиконано на 41,7 млн. грн. Приріст надходжень у порівнянні з відповідним періодом минулого року склав 2,6 відсотка або 25,3 млн.гривень.

Звернула увагу, що тільки за червень 2016 року до бюджету надійшло 187,4 тис. гривень.
Крім того Олена Парубій зазначила, що податкові новації – 2016 – це, зокрема, підвищення фінансової спроможності місцевих бюджетів в основному за рахунок:
- встановлення місцевими радами максимально можливої ставки на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки та додаткового оподаткування об’єктів елітної житлової нерухомості фізичних осіб;
- зміни ставок єдиного податку для платників третьої групи;
- збільшення ставки податку за викиди в атмосферу окремих забруднюючих речовин стаціонарними джерелами забруднення;
- розширення бази оподаткування транспортним податком за рахунок легкових автомобілів, з року випуску яких минуло не більше п’яти років, включно та середньоринкова вартість яких становить понад 750 розмірів мінімальної заробітної плати.

Олена Володимирівна наголосила, що однією з найважливіших умов ефективної діяльності місцевого самоврядування є забезпечення його фінансової незалежності шляхом зміцнення фінансової бази. Невідкладним завдання фіскальної служби на сучасному етапі є підвищення ефективності формування доходів місцевих бюджетів, що призведе до збільшення обсягів місцевих бюджетів і сприятиме підвищенню їх впливу на хід соціально-економічного розвитку району, підвищенню рівня зайнятості, зростанню якості послуг, що надаються громадянам місцевою владою, розв’язанню невідкладних соціальних проблем. Тож підвищення фінансової спроможності місцевого бюджету є об’єктивною передумовою, закономірністю функціонування місцевих фінансів.

На завершення брифінгу Олена Парубій подякувала всім платникам податків за непосильний внесок в поповнення державного і місцевого бюджетів України.

ІА "Вголос": НОВИНИ