Журналісти польського видання Gazeta Wyborcza у вівторок, 29 січня, заявили, що їм вдалося отримало записи секретних перемовин Ярослава Качиньського, лідера правлячої в РП партії «Право і справедливість» (ПіС), які свідчать, що він має прихований бізнес.

«Судячи зі записів перемовин Ярослава Качиньського з австрійським підприємцем Геральдом Біргфеллнером, той планував збудувати в центрі польської столиці дві вежі-близнюки висотою в 190 метрів, які хотіли назвати іменами братів Качиньських. У цих спорудах мали б розмістити приватні помешкання, готель, а також резиденцію фонду Інституту імені Леха Качиньського», — пише газета.

Будувати мала компанія Srebrna, яка теж належить фонду Інституту імені Леха Качиньського, і до ради якої входить теперішній лідер ПіС. Зі свого боку, Біргфеллнер зобов’язався інвестувати у цей проект. Проте через відсутність згоди влади столиці та увагу медіа Ярослав Качиньський був змушений призупинити проект і відмовити австрійському інвестору в оплаті.

Загальна сума, яку той мав отримати за контрактом, становила майже 39 млн PLN. Біргфеллнер через своїх адвокатів уже звернувся до варшавської прокуратури зі звинуваченням Ярослава Качиньського.

На провал проекту вплинула поразка партії Качиньського на місцевих виборах у польській столиці. Йдеться не про незаконність бізнесу Качиньського, а лише про його таємність. Зі свого боку, в самій партії ПіС публікацією обурилися, назвавши її «псевдовикриттям».

ІА "Вголос": НОВИНИ