Добірку традиційних новорічних страв підготувало видання «Vector News».

В Англії жодні традиційні новорічні свята не обходяться без плумпудінга. Він складається з сала, хлібних крихт, борошна, родзинок, яєць і прянощів. Перед подачею на стіл, пудинг поливають ромом і підпалюють, що робить свято ще яскравіше. Також традиційно на стіл подають фаршировану індичку з овочами під соусом з агрусу. Індичка з овочами вважається традиційним блюдом і радує гостей на будь-якому святі.

Традиційною американською стравою вважається індичка, проте на відміну від англійської, американську індичку готують інакше. Кажучи зовсім простою мовою, індичку начиняють усіма продуктами, які «завалялися» в холодильнику. Зазвичай це сир, часник, чорнослив, яблука, капуста, квасоля, гриби, прянощі.

В Австрії та Угорщині подавати до святкового столу птицю – поганий знак. Забобонні жителі цих країн вважають, що якщо подати птицю до святкового столу, то щастя може полетіти. Традиційна австрійська кухня багата своїми шедеврами. Так, до святкового столу можна подати шніцель, штрудель, також можна приготувати традиційний рибний салат по-австрийски. В Угорщині до святкового столу прийнято подавати традиційні бейгли – макові і горіхові рулети, які перекочували з єврейської кухні.

Свої кулінарні традиції має Данія та Швеція. Головним новорічним святковим блюдом датчан вважається тріска. Ця страва символізує щастя і багатство. На святковий стіл шведів обов'язково подається лютефікс – рибне блюдо з сушеної тріски.

У Німеччині невід'ємним і символічним блюдом святкового столу є оселедець. Вважається що він обов'язково принесе щастя в прийдешньому році. Традиційними і не менш важливими стравами на святковому столі вважається Sauerkraut – тушкована квашена капуста з сосисок, Eisbein – свиняча варена рулька і звичайно ж безліч видів німецьких ковбасних виробів.

Важливо відзначити що в Ізраїлі Новий рік відзначають у вересні. Новорічний святковий стіл жителів Ізраїлю має ряд своїх правил. Головне правило – гіркі, кислі і солоні страви прибирають подалі. Стіл накритий солодкими стравами. Також на столі зазвичай присутні мед, фініки, гранати і яблука. Халу – святкову здобу – умочують в мед. Ця традиція дотримується багатьма людьми. Таким чином ізраїльтяни «підсолоджують» рік прийдешній. Також на святковий стіл подають варену рибу, печені яблука, капусту, буряк.

На святковому столі у Голландії обов'язково подають підсмажені у фритюрі пончики і солоні боби – одне з головних національних страв – саме на Новий рік. У Франції традиційний новорічний стіл не обходиться без смажених каштанів, устриць, красиво прикрашених бутербродів з гусячим паштетом, сирів і звичайно ж французького вина.

Традиційний новорічний стіл Польщі налічує 12 страв. Стара польська традиція – з'їсти шматочок оселедця під бій курантів. Вважається, що чим гостріше оселедець. Тим успішнішим буде рік. Обов'язковою стравою вважається риба, особливо короп – символ сімейного щастя.

Оригінальним є новорічний стіл у Румунії, Австралії та Болгарії. Серед безлічі традиційних страв, представлених на святкових новорічних столах, ви обов'язково спробуєте особливий пиріг. Його особливість в тому, що комусь із гостей в шматочку пирога обов'язково попадеться монетка, або горішок, або перчинка. Щасливий володар знахідки в майбутньому році обзаведеться сім'єю.

30 грудня на передсвятковому столі в Японії обов'язково присутні моті – невеликі тістечка з відвареного рису, які роблять з фруктами і посипають кунжутом. На новорічному святковому столі повинна обов'язково бути присутнім довга локшина. Чим вона довша, тим довше буде життя учасників застілля. На столах часто присутня морська капуста, смажені каштани, горошок, боби, варена риба ці складові – запорука щастя, успіхів у справах, здоров'я, спокою.

ІА "Вголос": НОВИНИ