15 січня в Незалежному громадському прес-центрі «Волинський вибір – 2006» під час прес-конференції народний депутат, один із лідерів Українського Народного Блоку Костенка-Плюща, член фракції УНП Іван Плющ заявив: «Всенародний обранець Ющенко переконав за рік, що він – не народний Президент. Якби зрозумів у березні, що він Президент не «Нашої України», а всієї, не трапилося б тієї кризи, яку маємо сьогодні. Зміни відбулися не в найкращий бік».

Найпершою помилкою, на його думку, була зміна облич на керівних посадах, яка відбулася неграмотно: «А існує давня приказка: без розбору мінять – лише час втрачать». Народний депутат переконаний, що парламентські вибори 2006 року – це черговий наш шанс мати демократичну й незалежну державу. І до цього «потрібно привернути увагу кожного і суспільства загалом. Бо це дуже дорога справа: з бюджету держави виділено 1 млрд грн». Це кошти, за які «можна було б три області вилизати, як лялю». Зважаючи на це, Іван Плющ закликав обрати такий парламент, щоб він був з Президентом, а не щоб Президент його «розпустив». Для цього, переконаний народний депутат, «у парламенті має бути вагома проукраїнська сила».

Питання з газом, на переконання Івана Плюща, залишається в своїй суті невирішеним, незважаючи на піврічну домовленість, оскільки незрозуміло, як розвиватимуться події надалі: «Ми повинні мати альтернативне джерело енергії не для того, щоб не користуватися газом із Росії, а для того, щоб, якщо Росія перекриє кран, скористатися іншими».

Щодо відставки тимчасового уряду, то народний депутат вважає цей крок одним із тих, які неодноразово планував Литвин, і які до цього часу йому не вдавалося здійснити. Зокрема, коли приймався бюджет 2006 року. «Зараз не треба було чіпати уряд тільки з тих причин, що нічим його замінити і хай би вже допрацював до виборів. Але чому було б не поставити прем’єром Костенка, котрий неодноразово був членом уряду. Хіба б ми не обійшлися без бурята? Але той, хто голосував за відставку уряду, діяв за принципом «чим гірше, тим краще», – запевнив Іван Плющ.

Іван Плющ не заперечує, що Український народний блок з усіма учасниками виборчого процесу гармонії не знайде, проте він переконаний, що й ворогів шукати не потрібно: «Ми приречені на коаліцію з НСНУ, БЮТ, Партією регіонів… Ми з «регіонами» повинні будувать єдину Україну». На запитання журналістів про вирішення питання щодо двомовності, Іван Степанович був категоричним: «Регіонів навчимо української мови. Другою державною російську проголошувати не будемо».

З уст народного депутата лунало чимало перлів щодо відомих діячів сучасної політичної арени: «Юля вийшла як артистка, а як прем’єр – не вийшла», «Один Червоненко осідлав цю кобилу, бо куди ж цій кобилі діватися...», «НСНУ створювалася за принципами, методами гіршими, ніж КПРС. Це не партія і я туди не пішов. Я радий, що єдина УНП зрозуміла, що це не туди, і створила свою фракцію», «Свобода – це занадто, а що занадто, то не здраво», «Якщо Ющенко реалізує програму «10 кроків», він буде обраний і на наступні 5 років», «Політреформа – це вже реальність. Але вона – суцільний компроміс: ні те, ні се», «Ніч дається не для Конституції... Ось така вона і є», «Три покоління виховувалося на неправді. А це – лож в квадраті чи у кубі».

ЗІК

ІА "Вголос": НОВИНИ