Що ж сталося насправді? Про це кореспондент «Вголосу» дізнавався в адвоката підозрюваних Сергія Войченка.

Як так сталося, що прокуратура та силовики вкотре побили ваших підзахисних?

Коли хлопці заявили, що брати біологічні зразки в них – це незаконно, то їм сказали, що ці зразки буде відібрано в них насильно. І хлопці мали рацію, бо закону, який би регулював цю процедуру, в Україні немає. Тому ми переконані, що вказівки КОРДу давав безпосередньо міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, який ще 18 червня 2015 року без суду і слідства заявив на весь світ, що Медведько та Поліщук убивали Бузину. Але бачачи, що матеріали слідства це не підтверджують, він упав у стан психозу та вдався до провокацій.

А все було так: у приміщення залетіло п’ятдесят працівників КОРДу та прокуратури в масках і халатах. Адвокати вийшли, бо хлопці заявили, що не хочуть, щоб ми брали в цьому участь. Але нас усе ж заблокували у приміщенні. В той час почали бити хлопців, на них накинулись і по-звірячому почали катувати: били по голові та по різних частинах тіла. У кабінеті, де сталися ці жахіття, прокуратура заклеїла всі стіни поліетиленовою плівкою – усе, як у катівні. Вони їх били, волочили по підлозі, на них сиділо по десять осіб. У той час били й нас, адвокатів, і все це знімали на дві відеокамери. Коли ми придивилися, то побачили, що в цьому кабінеті одна камера в режимі он-лайн усе транслювала в Інтернет, тобто в кабінети високопосадовців – імовірно, замовників усієї цієї вакханалії. Хлопців було жорстоко побито, ми не бачили, чи взяли в них зразки, чи ні. Нам удалося правдами-неправдами вирвати їх і забрати з собою. Ну і, відповідно, вчора ми написали заяву на неправомірні дії працівників прокуратури, але надії на те, що все буде законно, у нас немає.

Ви сказали, що це все транслювали для замовників. А хто вони?

Ми переконані, що це все виконали агенти Кремля. Якщо ви звернете увагу – сьогодні день народження Бузини. І все це було просто приурочено до певних подій. Так, сьогодні в Донецьку на багатоповерхівці малюють мурал – великий портрет Бузини. Тому я переконаний, що це все пов’язано і режисери обох подій – ті самі.

І все ж, чому Медведько та Поліщук відмовилися здати свої ДНК-матеріали?

 

Ні Медведько, ні Поліщук ніколи не відмовлялися здавати свої біологічні зразки. Ми завжди готові були їх надати, але у встановлений законом спосіб, не так, як від нас вимагали. Вчора моїх підзахисних запросили до прокуратури Києва – Медведька нещодавно було визнано потерпілим у кримінальному проваджені щодо побиття його працівниками міліції. Також нам повідомили, що має проходити допит громадянки на ім’я Рауза – це така загадкова особа, масажистка, яка начебто перебувала поблизу місця вбивства Бузини. Проте її жодного разу не встановили і до цього часу не допитали, тому в нас виникало багато питань, і ми з’явилися. Нам укотре сказали: ви маєте підготувати біологічні зразки. Але ж заступник генерального прокурора Столярчук визнав кінцевий термін досудового розслідування щодо хлопців – 18 червня 2016 року! То які тепер уже можуть бути експертизи біологічних зразків? Тим паче, що біологічні зразки в Медведька та Поліщука вже відбирали 18 червня 2015 року. Ба більше, на підставі того, що їм потрібно відібрати ці зразки, прокуратура тримала хлопців півроку за ґратами!

Вам щось відомо про перебіг розслідування вбивства Бузини?

Досудове розслідування вбивства Бузини вже завершено через закінчення його термінів. Правоохоронці не змогли довести причетність Медведька та Поліщука до цього вбивства.

А чи є у вас якісь версії цього вбивства?

Сторона захисту встановила низку дуже важливих моментів у цьому кримінальному провадженні, а саме: ми знайшли свідків, які менш ніж за годину до вбивства бачили «Ford Focus» – авто, з якого стріляли в Бузину, і двох осіб у ньому. Було доведено, що ці особи зовсім не були схожі ні на Медведька, ні на Поліщука. Також за допомогою свідчень ми склали фоторобот імовірного вбивці або людини, яка сідала в автомобіль, з якого і вбили Бузину. Ця особа не була схожа на тих, кого назвали вбивцями. Ми заявили понад трьохсот клопотань щодо проведення певних слідчих дій. Дотепер не дано правової оцінки тому листу, який надійшов Фесенку від Української повстанської армії, яка і взяла на себе відповідальність за вбивство Бузини. Протягом року ми намагалися домогтися допиту Фесенка, а коли він прибув на допит, то здивувався, чому його ще раз допитують – мовляв, я вже давав свідчення. Але слідчі кажуть, що не мають жодних документів.

Тобто з матеріалів убивства Бузини зникають документи допитів або ж їх десь переховують. Ми неодноразово говорили, що на тілі Бузини було п’ять вогнепальних поранень, але дотепер знайдено тільки три кулі. Двох куль немає. Ми просили: знайдіть, щоб було зрозуміло, яка саме куля спричинила смерть. Я вам хочу сказати, що, за матеріалами кримінального провадження, Бузина був живий після стрілянини, помер він від утрати крові. Так написано в експертизі. Чи то «швидка» невчасно приїхала, чи ще щось, але коли його оглядала міліція, він був живий. Там велика кількість розбіжностей. Натомість ніхто не хоче з’ясовувати цих обставин.

Чим, на вашу думку, закінчиться ця справа?

Маємо всі підстави стверджувати, що її просто передадуть до суду, і це буде справа других Павліченків. Її слухатимуть дуже довго, бо жоден нормальний суддя не захоче виносити вирок. І в підсумку щодо хлопців буде ухвалено виправдувальний вирок. А поліція і прокуратура «переводитиме стрілки»: ми все зібрали, довели, а судді продажні не змогли винести «правильний» вердикт. Нині МВС та прокуратура намагаються перекласти всю відповідальність на суд, запхати цю кримінальну справу туди, бо ніхто – ні прокуратура, ні МВС – не хоче визнати, що вбивство Бузини дотепер не розкрито, а справжніх убивць потрібно далі шукати.

А як у прокуратурі та МВС пояснюють побиття Медведька та Поліщука?

Ніяк не пояснюють. Кажуть, що в них виникла потреба, їм треба було провести додаткову експертизу.

Чи вимагатимете ви знайти винних та покарати у вчорашньому побитті хлопців, активістів та адвокатів?

Ми вже написали заяву. Так, будемо вимагати покарання.

Марія Бойко, «Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ