Протягом останнього часу українці спостерігають за доволі незначними коливаннями курсу валют у країні.

Проте новина про ймовірне запровадження локдауну вже у грудні підлила масла у вогонь і змусила знову зацікавитися валютними питаннями через побоювання кризи та стрибка долара.

Натомість світові фінансові аналітики кажуть: долар у 2021 році може впасти аж на 20%.

То ж чого очікувати від курсу валют найближчим часом, «Вголос» поцікавився в експертів.

Про це ми спитали у ексміністра економіки Володимира Ланового, президента Українського аналітичного центру Олександра Охріменка та економістів Бориса Кушнірука і Максима Празднікова.

Чого чекати від курсу гривні щодо долара та євро?

Олександр Охріменко:

Курс долара найближчим часом триматиметься приблизно на такій самій позначці, як і зараз, – близько 28 грн за одиницю. Можливо, у кінці року трохи зміниться – буде 28–27,8-27,9 грн за долар, адже, як правило, саме у цей час відбувається невелика ревальвація.

На початку ж 2021 року навпаки спостерігатимемо незначну девальвацію долара та євро, оскільки країна виплачуватиме зовнішні борги, тому курс може стрибнути до 28,7-28,8 грн за долар. Як тільки борги виплатять – знову долар вартуватиме 28 грн за одиницю.

Однак, що важливо, зараз немає факторів, які можуть радикально вплинути на курс на валютному ринку.

Борис Кушнірук:

Долар не має «стрибнути» вище 29 грн за одиницю до кінця 2020

Якщо говорити про курс долара в Україні, то до кінця цього року американська валюта не має перетнути межу 29 грн за долар. У січні 2021 року долар  триматиметься на рівні 29,2-29,3 грн за одиницю. А далі все залежатиме від того, в якій політичній та економічній ситуації опиниться країна. Якщо  ситуація погіршитися, будуть ризики дестабілізації – як економічної, так і валютної.

Максим Праздніков:

Не варто забувати: наближається кінець місяця і відповідно експортери чекають на виплати – а це може спричинити ситуацію, коли в Україні не продаватимуть валюту з метою дочекатися більш вигідного курсу. А це спричинить деякий тиск на гривню і відповідно ослабить її.

Ще один суттєвий момент, що впливає на ситуацію,  – це поведінка Нацбанку, тобто його можливий вихід на валютний ринок, аби згладжувати коливання курсу і протидіяти спекулятивним атакам на гривню. Тому курс навряд чи перетне межу у 28,5-28,6 грн за долар. Нацбанк швидше за все стримуватиме і спроби ослаблення гривні.

Якщо запровадять локдаун, як це вплине на курс?

Борис Кушнірук:

Локдаун на курс суттєво не вплине, але закладе проблеми для країни у подальшому

Я вважаю, що курс долара в Україні «триматимуть» і за межу 28-29 грн за одиницю він вийти не повинен. Однак на це впливатиме вже не один фактор: з одного боку - використання золотовалютних резервів, а з іншого - падіння імпорту, адже локдаун спричинить зниження доходів громадян і відповідно кількість покупок. Якщо ж українці менше купуватимуть імпортних товарів, то й попит на іноземну валюту скорочуватиметься. Тому різких стрибків курсу бути до кінця року не повинно. Так, локдаун на курс суттєво не вплине, єдине, що закладе проблеми для країни у подальшому.

Проте весною наступного року ситуація може погіршитись, адже єдиним джерелом погашення критичного дефіциту фінансів, з якими зіштовхнеться Уряд, буде друкування грошей. І Нацбанк у той чи інший спосіб почне це робити – відтак, виникнуть проблеми з тим, що почнеться тиск на курс національної валюти і відповідно - зниження самого курсу. Але поки резерви дозволяють втримувати ситуацію - і весь наступний рік теоретично це також можна робити, хоча це й буде проїданням золотовалютних резервів.

А от курс євро в Україні залежить повністю від крос-курсу долар-євро. Тому, аби знати, яким буде курс гривні до євро, варто зважати на курс долара до євро на світових ринках. А тут є декілька факторів, які можуть впливати на ситуацію. На міжнародному ринку впливатиме, зокрема те, чи Уряд США активно вливатиме додаткові фінанси в американську економіку. Також, якщо вакцина від коронавірусу себе виправдає, це відновлюватиме ділову активність у світі, тому й попит на долари зросте.

Олександр Охріменко:

Не варто очікувати, що найближчим часом буде якийсь стрибок курсу валют в Україні, навіть якщо оголосять локдаун. На сьогодні ці 10-20 копійкові коливання суттєво впливу на реальну зміну курсу валют в Україні не мають. Хоча такі коливання курсу тих же долара та євро будуть і у подальшому, однак на це впливає купівля-продаж банками валютних облігацій внутрішньої державної позики України (ОВДП).

Та навіть якщо зараз запровадять локдаун, ситуація на валютному ринку сильно не зміниться. Локдаун вплинув на ситуацію навесні, коли його запровадили вперше: тоді справді у людей були гроші і вони панікували, а зараз на це вже ніхто не звертає уваги. Тому не варто очікувати, що курс долара сильно «стрибатиме».

Володимир Лановий:                  

Все ж локдаун зменшить валютні доходи держави і при тих боргових виплатах, які є в нашої країни, ситуація може погіршитися. Відтак, потрібна буде додаткова валюта, натомість ресурс доларів для підкріплення курсу є незначним. Тому тут все залежатиме від чинної влади. І взагалі було б добре, якби був закон, який прописав би чітке правило: курс для всіх має бути однаковим, а не так, що комусь такий курс вигідний, а іншим інший – особливо в умовах олігархічного тиску у країні.

Також варто пам’ятати і про інші загрози: наступного року у нас дефіцит бюджету буде на рівні 600 млрд грн (за попереднім прогнозом Міністерства фінансів, витрати на обслуговування державного боргу у 2021 році становитимуть близько 600 млрд грн, - ред.). Та все ж можу сказати, що  стрибків курсу очікувати найближчим часом не варто. Постраждають від локдауну найбільше хіба що представники малого та середнього бізнесу.

Максим Праздніков:

Локдаун, як не дивно, навіть посприяв би зміцненню гривні. Адже якщо закриватимуть магазини і зупинять роздрібну торгівлю, то не буде такого постачання імпорту і відповідно попит імпортерів на валюту зменшиться - це і сприятиме зміцненню нашої національної валюти.

Тому, якщо підсумувати: курс найближчим часом може коливатися на рівні 28,2-28,6 грн за одиницю американської валюти, проте навряд чи перетне межу у 29 грн за долар. Відтак, на початку наступного року очікують навіть невелике укріплення гривні, зокрема у першому кварталі 2021 року курс становитиме 28-28,5 грн за долар.

Натомість курс євро залежатиме від співвідношення курсу євро-долар, а тут  багато відповідно від політики США.

Також не так давно прогнозували, що наступного року долар може обвалитися на 20% щодо інших валют. Але я не думаю, що це відбудеться, адже тій же Європі дороге євро не потрібне, бо європейські товари будуть неконкурентоспроможними у порівнянні з американськими. Відтак, у 2021 році долар якщо і ослабне щодо євро, то не більше, ніж на 10%.

Марія Волошин, ІА «Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ