Про це повідомив у Facebook співвласник мережі Дмитро Деркач, назвавши цей штраф безпідставним.

За словами генерального директора компанії Наталії Байдан, причиною накладеного штрафу стала планова перевірка пільг ПДВ, яку податківці провели у компанії цього тижня за результатами трьох останніх років діяльності - починаючи з серпня податківці перевіряли діяльність кінотеатрів мережі у Києві, Львові, Одесі, Сумах і Харкові.

Суть конфлікту між власником мережі «Планета Кіно» компанією «ТРІУМФ МЕДІА ГРУП» і ДФС полягає у тому, що до 2016 року в рамках підтримки кіноіндустрії у кінотеатрів була пільга ПДВ. При перевірці податківці вирішили її переглянути заднім числом. В акті податкової перевірки співробітники ГУ ДФС в м.Києві (Л. В. Грищенко і Л. Ю. Олійник) зазначили, що пільга залежить від наявності прокатного посвідчення на фільм. У якому законі міститься така норма вони не уточнили, але зауважили, що коли фільм не має прокатного свідоцтва, то демонструється неправомірно і, відповідно, не має пільги по ПДВ.

«Прокатні свідоцтва до податків не мають жодного відношення і ніде законом не передбачено, що податківці можуть вимагати ці документи або робити будь-які висновки на їх основі. Ці посвідчення не треба зберігати після прокату фільму, це документ, який розміщується в касі кінотеатру на термін прокату фільму, а реєстр усіх виданих прокатних посвідчень є в Держкіно і їх копії завжди можна отримати повторно», - заявила Наталія Байдан.

Разом із тим, за 2 дні до закінчення перевірки податківці почали вимагати від компанії зібрати оригінали всіх прокатних посвідчень на кожен фільм, випущений з 2015 по 2017 рік з усіх семи кінотеатрів мережі у п'яти містах. У мережі уточнили, що у 2015 році демонструвалося 295 фільмів, у 2016 році - 242, а за перше півріччя 2017 року - 155 фільмів. Отож, податківці вимагали за 2 дні зібрати 4844 прокатних посвідчень.

«Ми зібрали більшу частину прокаток і обов'язково зберемо всі інші, але ж не за 2 дні. Наше прохання дати більше часу на збір прокатних посвідчень проігнорували і виписали акт зі штрафом в 27 млн грн», - пояснила Байдан, наголосивши на тому, що податківці в принципі не повинні були перевіряти ці документи або робити на їх основі якісь висновки.

Окрім того, за два тижні до акту перевірки мережу внесли до списку великих платників податків України на рівні з банками, металургійними комбінатами, виробниками сигарет, газовидобувними компанями.

ІА "Вголос": НОВИНИ