Влада шукає спосіб ще більше обмежити українців у розрахунках готівкою, які проходять повз податківців, інформує канал ubr. 
Як відомо, на початку цього року максимальну суму покупок, за які можна розраховуватися готівкою, зменшили до 50 тис. Грн. Але, зрозуміло, що в цю категорію все одно не потрапляє маса товарів. Плюс - невраховані покупки йдуть через дрібних підприємців, яким законодавчо дозволено не використовувати касові апарати (3-тя група платників податків).

Втім, чиновники з Міністерства економіки придумали, як звузити цей сегмент «вільних торговельних відносин». На офіційному сайті Мінекономіки  на громадське обговорення виставили проект урядової постанови «Про затвердження Переліку груп технічно складних побутових товарів, які підлягають гарантійному ремонту (обслуговуванню) або гарантійній заміні, в цілях застосування реєстраторів розрахункових операцій та внесення змін до Порядку гарантійного ремонту (обслуговування) або гарантійної заміни технічно складних побутових товарів».
У додатку до документа вказано список товарів, які не можна буде продавати без касових апаратів. У цьому переліку - кілька десятків позицій, починаючи від класичної електроніки і побутової техніки і закінчуючи такою «дрібницею» як ваги, праски, фени, годинник, електробритви, ігрові приставки, окуляри, дитячі візки, настiльнi або кiмнатнi ігри, включаючи столи для гри у пiнбол тощо

Зрозуміло, що більшість дорогої і складної техніки і так продається в магазинах, з проведенням операції через касовий апарат, видачею покупцеві чека та гарантійного талона. Але безліч недорогих моделей, скажімо, тих же фенів, годинників, окулярів, колясок, успішно реалізуються на ринках, природно, виключно за готівку. Ось на такий товар і готується основний удар.
В аналізі регуляторного впливу цього проекту на ринок відзначено, що розробка товарного переліку була обговорена ще в прийнятому в минулому році законі про внесення змін до Податкового кодексу щодо розширення сфер підприємницької діяльності, в яких використовуються реєстратори. Це, на думку чиновників Мінекономіки, має сприяти подальшій детінізації малого бізнесу, який, користуючись спрощеною системою оподаткування, торгує неврахованої і контрабандною продукцією.

«Вголос»

 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ