Розпочинаючи зустріч Олена Парубій наголосила, що одним із першочергових завдань Галицької ОДПІ ГУ ДФС у Львівській області є робота з суб’єктами господарювання – «мінімізаторами», які виплачують найманим працівникам заробітну плату менше встановленого законодавством розміру.

                 

«Виплата заробітної плати в «конверті», коли мінімальний розмір заробітної плати виплачується офіційно, а решта коштів за принципом «тіньової бухгалтерії» призводить до значних втрат надходжень до бюджету, а це в свою чергу до відсутності фінансування важливих соціальних сфер. А головне найбільше втрачає наймана особа, а це розмір майбутньої пенсії, розмір виплат лікарняних, відпускних, індексації заробітної плати, доплату за роботу в нічний час, за надурочні роботи і роботу у святкові дні, вихідну допомогу та допомогу по безробіттю у разі звільнення працівника.

 

Тому рекомендую громадянам, якщо вони запідозрили у несумлінності працедавців, звертатись у фіскальні органи для одержання безкоштовної довідки про доходи, в тому числі про заробітну плату, яка буде підтвердження розміру виплати заробітної плати, слугувати гарантією соціального захисту та належного в майбутньому пенсійного забезпечення», наголосила - Олена Парубій.

 

Начальник податкової інспекції зазначила, якщо фізична особа, яка зареєстрована у Державному реєстрі чи в окремому реєстрі Державного реєстру, може отримати відомості про себе, наявні у Державному реєстрі, а саме про суми виплачених доходів та утриманих податків/джерела виплачених доходів та утриманих податків, у тому числі заробітну плату, за зазначений нею у заяві період.

 

Звернула увагу, що для отримання відомостей про себе з Державного реєстру фізична особа звертається особисто або через уповноважену особу до контролюючого органу за своїм місцем проживання, або за місцем отримання доходів, подає документ, що посвідчує особу, та заяву (додаток 13 до Положення про реєстрацію фізичних осіб у Державному реєстрі фізичних осіб - платників податків, затвердженого Наказом Міністерства доходів і зборів України від 10.12.2013 № 779, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 26 грудня 2013 р. за № 2211/24743 (далі - Положення)). Уповноважена особа додає до заяви довіреність, засвідчену в нотаріальному порядку, на отримання відомостей про джерела доходів / доходи (після пред’явлення повертається) та її копію, документ, що посвідчує особу такого представника, та ксерокопію (з чітким зображенням) документа, що посвідчує особу довірителя.

 

Контролюючий орган протягом п’яти робочих днів з дня звернення фізичної особи надає відомості з Державного реєстру за встановленими Положенням формами.

 

Начальник податкової інспекції повідомила, що для отримання довідки про доходи слід звертатися в Центри обслуговування платників податків за місцем проживання, чи місцем отримання доходів, які працюють за наступним графіком: Понеділок – четвер – з 9 год. 00 хв. до 18 год. 00 хв. П’ятниця – з 9 год. 00 хв. до 16 год. 45 хв. Субота – з 9.год. 00 хв. до 13 год. 00 хв. Неділя – вихідний. Обідня перерва – з 13 год. 00 хв. до 13 год. 45 хв.

 

Відповідно до норм Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» у разi, якщо база нарахування єдиного внеску не перевищує розмiру мiнiмальної заробiтної плати, встановленої законом на мiсяць, за який нараховується заробiтна плата (дохiд), сума єдиного внеску розраховується як добуток розмiру мiнiмальної заробiтної плати, встановленої законом на мiсяць, за який нараховується заробiтна плата (дохiд), та ставки єдиного внеску.

 

Роботодавцю у випадку недонарахування до мінімального розміру єдиного внеску надано змогу донарахувати такі суми в наступних звітних періодах. Зокрема, відображаються такі донарахування у звітності з єдиного внеску в додатку 4 до Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженого наказом Мінфіну від 11.04.2016 р. № 441 (таблиця 1) в рядках 4.1.1, 4.1.2, 4.1.3 та 4.1.8. При цьому обов’язково зазначається зміст помилки, вказується період, в якому виявлено помилку, та вид виплати, на яку своєчасно не нараховано єдиний внесок.

 

На завершення зустрічі О.Парубій інформувала, що Галицькою ОДПІ з початку року проведено 11 засідань робочої групи, на яких заслухано 317 керівників підприємств. Додатково до бюджету надійшло – 229,7 тис. грн., податку на доходи фізичних осіб, єдиного внеску –  577,7 тис. гривень. Також, за сім місяців 2016 року проведено 11 результативних перевірок платників податків, які виплачували заробітну плату та інші доходи з порушенням чинного податкового законодавства, внаслідок яких донараховано податку на доходи фізичних осіб у сумі – 205,0 тис. грн., єдиного внеску – 224,3 тис. грн., військового збору – 7,4 тис.гривень.

 

Податківці, громадські діячі і бухгалтери підкреслили важливість проведення подібних заходів.

Завдяки таким зустрічам, можна не лише обговорити проблемні питання, а й розібратися в них та знайти алгоритм застосування податкових норм – зазначила Олена Парубій.

 

Упродовж двох місяців неприбуткові організації отримають запити від податківців

 

Про це на брифінгу повідомив заступник начальника Галицької ОДПІ ГУ ДФС у Львівській області Богдан Базарник для представників ЗМІ. Протягом двох місяців до неприбуткових організацій будуть направлені письмові запити про надання відповіді щодо відповідності неприбуткової організації вимогам, встановленим Податковим кодексом України, та завірених нею копій установчих документів. За його словами, усі з 1,7 тисяч неприбуткових організацій Галицької ОДПІ мають передати свої установчі документи на відповідну перевірку.

 

«Неприбуткові установи, які не приведуть свої установчі документи у відповідність до норм Податкового кодексу України, після 1 січня 2017 року будуть виключені з Реєстру неприбуткових установ та організацій», – зазначив Б.Базарник.

 

Богдан Ігорович проінформував, що 02 серпня 2016 набрав чинності наказ Міністерства фінансів України від 17.06.2016 №553 (далі – Наказ №553), яким затверджено нову форму Звіту про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації. Наказ №553 опубліковано в бюлетені «Офіційний вісник України» №58 від 02.08.2016.

 

Звіт за новою формою подається до контролюючих органів неприбутковими підприємствами, установами та організаціями, визначеними п.133.4 ст.133 Податкового кодексу України, у строки, передбачені для подання податкової декларації з податку на прибуток підприємств.

 

Неприбутковими підприємствами, установами та організаціями, що відповідають вимогам, встановленим у п.п.133.4.1 п.133.4 ст.133 Податкового кодексу України, зокрема внесені контролюючим органом до Реєстру неприбуткових установ та організацій, звіт про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації подається за базовий звітний (податковий) рік протягом 60 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) року, тобто за новою формою такі неприбуткові підприємства, установи та організації вперше подадуть його за 2016 рік не пізніше 01 березня 2017 року.

 

Ті ж неприбуткові підприємства, установи та організації, які отримуватимуть доходи від діяльності, яка не пов’язана із статутною (у т. ч. здійснюють продаж основних засобів), та не використовують їх для фінансування видатків на утримання такої неприбуткової організації, реалізації мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності, визначених її установчими документами, повинні при заповненні нового звіту зазначати номер календарного місяця, в якому порушено вимоги пункту 133.4 статті 133 розділу ІІІ Податкового кодексу України, подати його у термін, визначений для місячного податкового (звітного) періоду за період з початку року по останній день місяця, в якому вчинено таке порушення, протягом 20 календарних днів, що настають за його останнім календарним днем.

 

З першого дня місяця, наступного за місяцем, у якому вчинено таке порушення, до 31 грудня податкового (звітного) року неприбуткова організація зобов’язана щоквартально подавати до контролюючого органу квартальну фінансову і податкову звітність (з наростаючим підсумком) з податку на прибуток та сплачувати податок у термін, визначений для квартального періоду за новою формою.

 

З наступного податкового (звітного) року така неприбуткова організація подає фінансову і податкову звітність та сплачує податок на прибуток у порядку, встановленому цим розділом для неприбуткових організацій –  платників податку на прибуток.

 

Звернув увагу, що втратив чинність, наказ Міністерства доходів і зборів України від 27.01.2014 №85 «Про затвердження форми і Порядку складання Податкового звіту про використання коштів неприбуткових установ та організацій».

 

На завершення брифінгу Б.Базарник нагадав, що до неприбуткових організацій належать бюджетні установи, громадські об’єднання, політичні партії, творчі союзи, релігійні і благодійні організації, житлово-будівельні кооперативи, ОСББ тощо.

 

Один із напрямків роботи Галицької ОДПІ – легалізація заробітної плати

 

Нещодавно в приміщенні Галицької ОДПІ Головного управління ДФС у Львівській області відбулось чергове засідання комісії з питань забезпечення своєчасності сплати податків, внесення інших обов’язкових платежів, ліквідації заборгованості з виплати заробітної плати, детінізації заробітної плати.

 

У засідання комісії взяли участь начальник управління податків і зборів з фізичних осіб Ігор Мочерад, спеціаліст відділу соціально – економічного розвитку Сихівської районної державної адміністрації Тетяна Маркевич, начальник відділу управління економічної політики департаменту економічної політики Львівської міської ради Людмила Панчак, головний спеціаліст пенсійного фонду Ірина Цинкалюк, головний спеціаліст відділу праці Львівської міської ради Оксана Марченко та представники підприємств.

 

Відкриваючи захід Ігор Мочерад зазначив, що є випадки, коли працівники отримують офіційну зарплату на рівні або меншу за мінімальну, а решту зарплати – «у конверті». Це явна ознака прихованої зайнятості, коли людей оформлюють на роботу погодинно, проставляють їм у табелі робочого часу 2 або 4 години, тоді як вони працюють по 8 годин на день. Відповідно й показують зарплату за 2 або 4 години, а решту платять «у конвертах». У результаті людина втрачає значну частку страхового стажу. Усвідомлюючи важливість цієї проблеми, більшість роботодавців працюють у законодавчому полі. Але є й такі, які, намагаючись отримати якомога більший прибуток, ухиляються від сплати податків, використовують працю громадян без належного оформлення трудових відносин.

 

Проінформував, що на комісію запрошено представників підприємств Галицької ОДПІ ГУ ДФС у Львівської області, у яких розмір заробітної плати у червні 2016 року на рівні або менший мінімального та заборгованості з виплати заробітної плати. На засіданні комісії було заслухано керівників та головних бухгалтерів підприємств, також обговорені проблемні питання їхньої підприємницької діяльності, основні зміни в податковому законодавстві, зокрема, зменшення податкового навантаження на фонд заробітної плати за рахунок зменшення ставки по ЄСВ (з 34,7% до 22%).

 

Ігор Мочерад окреслив основні напрямки вирішення проблемних питань у діяльності підприємств. Учасники зустрічі дійшли згоди щодо підвищення рівня заробітної плати найманим працівникам не нижче за мінімально встановлений законодавством.

 

 

Начальник Галицької ОДПІ ГУ ДФС у Львівській області Парубій О.В.

ІА "Вголос": НОВИНИ