За словами в. о. начальника Галицької ОДПІ ГУ ДФС у Львівській області Олени Парубій, процес декларування доходів громадян – один з елементів виховання та підвищення податкової культури та сумлінного ставлення громадян до сплати податків. Всеукраїнська кампанія «Декларування – 2016» розпочалася з 1 січня 2016 року та закінчується 3 травня 2016 року.

Начальник управління податків та зборів з фізичних осіб Остап Білінський розповів присутнім про відмінності від попередніх років у декларуванні 2016 року. Так, у зв’язку з набуттям чинності з 01.01.2015 року норми Закону України від 28 грудня 2014 року №71 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи» фізичні особи за результатами 2015 року визначають податкові зобов’язання не тільки з податку на доходи фізичних осіб, а й з військового збору.

Крім того, з 1 січня 2016 року введено в дію нову декларацію, форму якої затверджено наказом Міністерства фінансів України від 02.10.2015 року №859 «Про затвердження форми податкової декларації про майновий стан і доходи та Інструкції щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи», зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 24.10.2015 року за №1298/27743.

Увагу присутніх було зосереджено на тому, що податкову декларацію подають до органу контролю в один із таких способів за вибором платника податку:

- особисто платником або уповноваженою на це особою;

- надсилається поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення;

- засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису у порядку, визначеному законодавством.

Також під час зустрічі було розглянуто питання щодо основних випадків подання податкової декларації про майновий стан і доходи, щодо випадків, в яких декларацію про майновий стан і доходи не подають, та випадки, в яких платників податку звільнено від подання декларації, оподаткування доходів від двох та більше податкових агентів та повернення за податковим кредитом.

Для зручності обслуговування громадян і підприємців на офіційному веб-порталі ДФС України працює спеціальний банер «Декларування он-лайн», в якому детально пояснено порядок заповнення податкової декларації та додатків до неї. Для користування цією послугою платнику необхідно мати електронний ключ цифрового підпису та відповідне програмне забезпечення, які надають безкоштовно в секторі реєстрації користувачів при Акредитованому центрі сертифікації ключів Інформаційно-довідкового департаменту (АЦСК ІДД) ДФС, який розташований у приміщенні Центру обслуговування платників м. Львова за адресою: 79003, м. Львів, вул. Стрийська, 35, каб. 136; тел.: (032) 297-39-85, (032) 297-39-89.

Перелік документів, необхідних для отримання посиленого сертифіката ключа, та всю інформацію про діяльність АЦСК ІДД ДФС розміщено на офіційному сайті центру.

Наприкінці зустрічі було надано вичерпні відповіді на запитання присутніх щодо особливостей декларування доходів громадян.

ІА "Вголос": НОВИНИ