Таку думку він висловив у своєму пості у «Facebook».

«У нас одночасно існує достатньо сильний Президент і достатньо сильний прем`єр. Їх компетенції перетинаються. Це абсурдно з погляду будь-якої теорії управління і породжує лише постійний конфлікт. Центр виконавчої влади повинен бути один. Жодного стосунку до принципу стримування і противаг цей дуалізм не має стримування і противаги повинні бути МІЖ гілками влади (законодавчою, виконавчою та судовою), а не У середині виконавчої гілки», – відзначив Іллєнко.

«Цей дуалізм перейшов нам у спадок від совка. Там існувала партія (КПСС), яка визначала загальну стратегію та розставляла кадри, і «правительство», яке займалося оперативними питаннями та виконувало волю партії. В совку розподілу влад взагалі не існувало, вся влада була в руках партії, але фактично після 1991 року ця роздвоєність виконавчої влади перейшла в політичну систему України. Тільки якщо в СССР це була умовна роздвоєність (партія все одно всім керувала), то в Україні це обернулося на хронічну розбалансованість виконавчої влади», – додав він, зазначивши, що саме подолання цього дуалізму мало би стати питанням №1 конституційної реформи.

 

Одна з ключових проблем української Конституції - дуалізм виконавчої влади.В нас одночасно існує достатньо сильний Пре...

Posted by Андрій Іллєнко on 9 липня 2015 р.

ІА "Вголос": НОВИНИ