В Україні за посаду міністра охорони здоров’я почались баталії. Так, Уляну Супрун суд за поданням «радикала» Мосійчука спершу відсторонив від роботи. Через резонанс і «занепокоєння» на Заході, після тривалого мовчання за Супрун заступились і Порошенко, і Гройсман. Після цього той же «відреформований» суд поновив Супрун на посаді міністра. Проте й у партії Ляшка не здаються та знову вимагають звільнити Супрун із українського уряду.

Цікавим є той факт, що нібито пояснювальну записку до проекту постанови народного депутата від «Радикальної партії» Ігоря Мосійчука щодо привласнення Уляною Супрун повноважень міністра, готували на комп’ютері нардепа від «Опоблоку» Олександра Долженкова. Політологи одразу наголосили, що, оскільки Долженков перебуває у сфері інтересів Ріната Ахметова, то у відставці міністра охорони здоров’я зацікавлений саме одіозний олігарх.

Що ж відбувається довкола посади міністра охорони здоров’я? Та чи про українців думають учасники цього дійства? Про це ІА «Вголос» питав у дисидента, психіатра Семена Глузмана, політолога Петра Олещука, директора соціологічної служби «Український барометр» Віктора Небоженка та політтехнолога Ярослава Макітру.

Хто стоїть за ситуацією довкола відсторонення Уляни Супрун? 

 Ярослав Макітра:

Проти Супрун бореться група Ахметова, яка частково контролює в Україні фармацевтичний бізнес. У їхній власності є як аптеки, так і компанії, які виробляють ліки. А з часів приходу Супрун у Міністерство охорони здоров'я відбулося переформатування ринку не на користь Ахметова.

За Супрун спершу заступились на Заході, після чого й у Порошенка нібито почали захищати в. о міністра охорони здоров’я.

 Петро Олещук:

Ахметов зацікавлений у фармацевтичних схемах, до яких мають стосунок його наближені, зокрема, депутатка Бахтєєва. Група Ахметова не має наміру захищати українців та їхнє право на медицину. Це лише війна за власні інтереси та за старі схеми.

 Семен Глузман:

Не важко здогадатися, хто стоїть і за Супрун. Адже за неї заступилися люди, котрі отримують фінансування від Фонду Сороса й інших заможних американців. Одним із тих, хто найактивніше став на захист міністра охорони здоров’я, є Дмитро Шерембей, людина з трьома судимостями, котра зараз очолює впливову громадську організацію.

Яка роль Порошенка у цій ситуації?

Віктор Небоженко:

Відсторонення, суди та поновлення Супрун — це все штучно створена ситуація. За сценарієм, написаним на Банковій, проблеми у МОЗ має вирішити головний «демократизатор» країни, діючий Президент Порошенко. Він уже заявляв, мовляв, «руки геть від Супрун». А якщо Порошенко вже за когось береться, то цій людині стає дуже важко жити.

«Для Порошенка історія із Супрун — це вистава для американців»
Тож швидше за все перипетії довкола Супрун триватимуть, а вже на початку березня її від «поганих радикалів і фармацевтичної мафії» врятує Порошенко. Цим він покаже США, що і надалі орієнтується на Захід. Бо у США підозрюють Порошенка у співпраці з кумом Путіна Віктором Медведчуком. Для Порошенка історія з Супрун — це вистава для американців.

Ярослав Макітра:

В Україні серйозні судові рішення не з’являються без урахування думки Банкової. А тому в судових процесах проти Супрун і справді може бути «рука Порошенка». Бо попри те, як би активісти не били себе в груди у любові до Супрун, українське суспільство негативно ставиться до в. о міністра охорони здоров’я. Й її відсторонення з посади чи відставка додасть Порошенку кілька балів.

Інформація про те, що Порошенко міг вплинути на відставку Супрун за допомогою судів, позитивно вливає на його рейтинги. Можна було помітити, що коли суд відсторонив від посади Супрун, експерти Банкової відверто казали, що Президент не втручатиметься.

Однак Порошенко після того, як Супрун підтримали на заході, зокрема, у Великій Британії, був змушений висловити підтримку в. о. міністра.

Петро Олещук:

Супрун тривалий час є виконувачкою обов’язків міністра і це справді проблема. Це означає, що навіть у так званій провладній коаліції немає достатньо голосів, які могли б призначити Супрун на посаду повноцінного міністра. Перипетії довкола Супрун позначаються і на ставленні до Порошенка на Заході, бо його тези про реформи є ключовими для партнерів України.

Семен Глузман:

Те, що зараз відбувається довкола Супрун, — це політичне протистояння. Раніше ЗМІ опублікували мій лист (чого я не хотів), в якому йшлось про те, що Порошенко відправить Супрун у відставку. У мене були дуже серйозні джерела інформації, які мені повідомили, що Порошенко не хоче, щоб його ототожнювали зі Супрун, розуміючи, що вона для великої частини населення — уособлення негативу. А тому на Банковій прийняли рішення про те, що її ліквідовуватимуть через суд. Проте, як з’ясувалось, вона дуже добре вміє піаритися й її готові захищати у США.

А що ж із реформою медицини?

Семен Глузман:

Супрун прийшла, щоб нібито реформувати нашу хвору медичну систему. Проте вона була не готовою до цього. Супрун все ж американка: вона виросла в інших умовах, де правила гри відрізняються від наших. І бути українкою, на жаль, не достатньо, щоб упроваджувати серйозну соціальну реформу в такій хворій країні, як наша. Як з’ясувалось, Супрун не знає України. Вона оточила себе ненайкращими спеціалістами, від яких ми чуємо багато брехні, які не хочуть прислухатися до здорового глузду.

Розумію, що їй симпатизує частина української діаспори в Канаді та США. Але ж нам тут лікуватись, а не їм. Те, що відбувається сьогодні, — не реформа. Так, Супрун разом зі своєю командою спробували змінити систему фінансування МОЗ і це було потрібно робити, але не так. Реформа МОЗ мені нагадує реформу Нацполіції, яку проводила Деканоїдзе: парадні двері прикрасили квітами, патрульні на нових машинах, а все решта залишилося, як було.

Те саме зараз відбувається у МОЗ. Один із наслідків — епідемія кору, масштаби якої недооцінюють.

Нам кажуть про реформу сімейної медицини, суть якої полягає у тому, що лікарям збільшили зарплату. Тобто лікар, котрий вчора отримував 4 тисячі гривень, тепер заробляє 15 тисяч гривень. Чи став він від цього кваліфікованішим? Ні, він залишився таким, як був. Починати потрібно було з перепідготовки медиків.

«Медичної реформи немає. Ми живемо в очікуванні катастрофи»
Супрун приписують боротьбу з корупцією. Але в країні багато антикорупційних органів, одне із них — це управління «К» СБУ, яке ніколи не боролося з корупцією, а очолювало її. Супрун — це міністр охорони, а не міністр по боротьбі з корупцією. Вона повинна створювати умови, щоб корупції не було.

Далі. У пострадянському МОЗ були головні спеціалісти за профілями. Зазвичай, це були некваліфіковані лікарі, академіки та недопрофесори. Їх було десь із 130. Їх потрібно було реорганізовувати, що і зробила Супрун. Але замість них з’явились якісь безвідповідальні радники, які не зрозуміло що роблять, ні за що не відповідають і ми не знаємо, звідки вони отримують гроші (вочевидь, від фонду Сороса). Я не проти цього. Я проти того, що немає відповідальності за свої дії.

Зараз жителі сіл приречені. Бо те, що називається реформою сільської медицини — це грандіозний обман. Вочевидь, владі цих людей взагалі не шкода: вони тихо помруть без медичних послуг.

Медичної реформи немає. Ми живемо в очікуванні катастрофи. Жаль, що ніхто цього не розуміє, а коли усвідомлять, буде запізно.

ІА "Вголос": НОВИНИ