10 липня на території Державного історико-культурного заповідника Тустань, відбулася презентація проєкту віртуальної реальності - Тустань VR. Ця розробка дає змогу “політати” та роздивитися середньовічну наскельну дерев’яну фортецю ІХ—ХVІ сторіччя.

Про це повідомляє кореспондент ІА "Вголос".

Основою для розроблення проєкту стала 3D-модель п’ятого періоду дерев’яної забудови наскельного міста-фортеці Тустань.

“Дуже складно описувати скелі у плоских кресленнях. 3D-модель дає змогу інвентаризувати оці заглиблення, яких є тисячі, працювати одночасно з декількома періодами в одному вимірі, показувати, які речі є точні, які гіпотетичні і передавати це наступним дослідникам. Водночас у процесі з’ясувалось, що скелі руйнуються, а 3D-моделювання дає змогу зрозуміти, як саме, бо порахувати на папері, куди буде падати камінь з висоти 60 м, неможливо,” - розповідає Василь Рожко, перший директор та засновник Державного історико-культурного заповідника “Тустань”.

Також він додав, що 3D-моделі було недосить, тому у 2007 році почалось лазерне сканування скель. Цей спосіб виявився теж не надто дієвим, адже згори бачити лазер не міг і лишалося багато дір. Щоб мати повну модель, було прийняте рішення фотогеометрично доробляти пропущені моменти.

“Ця робота ведеться не один рік. Вона поєднує різні етапи та підпроєкти. Для Тустані сучасні технології, зокрема 3D та віртуальна реальність, дали дуже багато нових можливостей. Спадщина має різний вияв, а у випадку Тустані - спадщина значною мірою втрачена — сьогодні самої дерев'яної фортеці немає. Розуміння суспільством, як виглядала наша пам’ятка, залежить від того, як ми будемо подавати масштаби й велич тої споруди, яка існувала в Середньовіччі на цих скелях”, - зазначив Андрій Котлярчук, директор Державного історико-культурного заповідника “Тустань”.

“Я хотів додати якогось інтерактиву, щоб людям було цікаво. Символ Тустані - птах Галич, тож я подумав зробити так, щоб літати птахом. Але цю ідею ми підшліфували, трішки приземлили і дійшли до того, щоб літати на дельтаплані. Це більш зрозуміло для людей. Згодом ми розробили конструкцію з датчиками, яка відслідковує положення голови та керма. Так пристрій розуміє, в якому положенні є людина,” - розповів представник компанії-розробника.

“Ми оптимізували Тустань-AR під комп’ютер, щоб все швидко працювало і виглядало красиво. У віртуальній реальності залучено 10 тис. дерев, деталізація до травинки,” - додав працівник компанії-розробника Олексій Попов.

Зазначається, що таких проєктів наразі небагато. Дещо схоже існує в Америці - додаток Birdly VR, який дає змогу літати над Нью-Йорком. Але, як розповідає Олексій, набагато легше зробити проєкт, коли є точні дані, тому сама складність була в передачі реалістичності.

Картинка мала відтворювати все до дрібниць, щоб люди повірили, що це саме та фортеця. Здійснити захопливий VR-політ над фортецею зможе кожен вже цього фестивалю, який проходитиме 2-4 серпня.

Як писав "Вголос", з 12 по 14 червня у Львові триватиме фестиваль «Ніч у Львові».

ІА "Вголос": НОВИНИ