Про це сьогодні у c. Гута Пеняцька Львівської обл. під час вшанування українських жертв окупаційних режимів зазначив кандидат політичних наук, викладач Львівського національного університету ім. І. Франка Євген Ланюк.

Політолог зазначив, що ще не так давно українці вважали Польщу ледь чи не найбільшим нашим європейським «адвокатом». «Але сьогодні риторика цього «адвоката» мало відрізняється від риторики Путіна, - продовжив Євген Ланюк, - Сьогодні в Польщі нищать і плюндрують українські могили. Хіба це личить країні, яка називає себе католицькою і християнською? Польські роботодавці таврують українських працівників, змушуючи носити синьо-жовту уніформу, точно так само, як колись нацисти заставляли євреїв носити зірку Давида. Дискримінаційний закон, який недавно прийняв польський Сейм, переписує історію і покладає на багатомільйонну українську націю відповідальність за провини окремих осіб, замовчуючи при цьому злочини польського режиму проти українців – пацифікаційні акції, концтабір в Березі Картузькій, операцію «Вісла» і багато інших».

Євген Ланюк зазначив, що приїхав у Гуту Пеняцьку, щоб висловити незгоду з антиукраїнською політикою і риторикою керівництва Польської держави.

«Зараз тут багато червоно-чорних прапорів. А завтра їх буде ще більше, якщо хтось і надалі вчитиме нас, як нам жити на своїй землі; якщо хтось хотітиме позбавити нас нашої історії, мови, культури та ідентичності», - зазначив Євген Ланюк.

Євген Ланюк, кандидат політичних наук

Як писав «Вголос», сьогодні, 25 лютого, на території колишнього села Гута Пеняцька, що у Бродівському районі на Львівщині, польська офіційна делегація вшанувала пам‘ять поляків, яких замордували тут 28 лютого 1944 року.

Нагадаємо, що історик Остап Козак зазначив, що поляки встановили свій пам’ятник в Гуті Пеняцькій незаконно. 

У лютому 2017 р. цей пам’ятник було підірвано, а згодом відновлено коштами української громади.

Одиночний пікет під час жалобних урочистостей в Гуті Пеняцькій у 2017 р., проти руйнування українських могил у Польщі, влаштував львівський історик, «свободівець» Михайло Галущак, після чого був заарештований поліцією.

Володимир В'ятрович зазначив, що у Польщі вандали за три роки осквернили 15 українських місць пам'яті.

ІА "Вголос": НОВИНИ