Однією з таких, на думку експертів, є тема майбутнього для Донбасу. Політологи Станіслав Федорчук та Ігор Танчин спробували прояснити цю ситуацію та розповіли своє бачення у прес-клубі Львова.

«З початком війни Донбас став темою №1 для всієї країни. Потрібно пам'ятати, що війна на сході країни – це війна за Україну. Відповідно, від того, в який спосіб будемо діяти ми, або будуть діяти проти нас, залежить майбутнє всієї країни» - розповідає Станіслав Федорчук.

Попри те, що відбулася не одна конференція та не один круглий стіл, питання виборчих прав для людей, що зараз є внутрішньо-переміщеними, досі у підвішеному стані. Політолог додає,що надання прав переселенцям допомогло б владі мати представників в обличчях перших.

Також Федорчук вважає, що місцеві депутати відмовляють донеччанам, які живуть у різних регіонах України у допомозі, адже вони не є їхніми виборцями. Тобто щоб людина отримала можливість проголосувати на місцевих виборах, потрібно офіційно отримати статус жителя того регіону, де вона хоче це здійснити.

Окрім цього, каже публіцист, що на темі майбутнього для Донбасу будуть спекулювати чи не найбільше на цих виборах:

«Вже зараз зрозуміло, що проголошена Адміністрацією Президента теза про миротворчі контингенти, теза про те, що, мовляв, нам вдасться привернути на свій бік світову громадськість і в якийсь спосіб обійти російське вето в Раді Безпеки ООН з кожним днем все більше втрачає актуальність. Ми всі слідкуємо за померлим Нормандським форматом, за ледве живим Мінським форматом і чудово розуміємо, що зараз іншого способу, окрім як стримувати російську агресію, не маємо».

Саме тому, на думку експерта, чимало політиків, в погоні за президентською булавою, захочуть представити свій мирний план. Але треба бути готовими і до того, що ці вибори будуть жорстокими:

«Окрім місцевої мафії, яка досі відіграє велику роль на Донбасі, там є ще й криміналітет та непокарані колаборанти. Вони не збираються здаватися».

На думку Ігора Танчина, наступний президент має декілька варіантів, що ж все-таки зробити, аби врегулювати ситуацію на окупованій території:

«Це або війна до переможного кінця, відрізання територій, як неприємної ракової пухлини, завіса, під якою просто будуть ховати проблему чи мир за будь-яку ціну. Але останній означає капітуляцію».

Питання Донбасу стане однією із найобговорюваніших тем в перід виборів, але чи вдасться політиками запропонувати хорошу стратегію для його вирішення і чи не будуть це пусті балачки задля переможних відсотків – покаже час.

ІА "Вголос": НОВИНИ