Про це повідомили у прес-службі МВС.

Зазначається, що поліцейська спецоперація, спрямована на виявлення осіб, причетних до організації «замовних» футбольних матчів, тривала більше одного року.

У МВС повідомляють, що в українському футболі існує чотири ліги, у якій приймають участь 52 футбольні клуби.

Наразі задокументовано протиправну діяльність 5-х злочинних груп та 35 футбольних клубів.

Повідомляється, що у вівторок у межах цієї справи Департаментом захисту економіки, Головним слідчим управління Нацполіції та ГПУ проведено 40 обшуків на території 10 областей.

«До складу злочинних груп увійшли президенти футбольних клубів, колишні та діючі гравці, арбітри, тренери, комерційні структури та громадяни України», – заявив голова МВС Арсен Аваков.

За його словами, правоохоронці встановили понад 320 осіб, які були задіяні в корупційних схемах та причетні до вчинення злочинів більше ніж у 57 епізодах.

Так, згідно з даними поліції, до договірних матчів були причетні футбольні клуби: ФК «Волинь» м. Луцьк, FC GELIOS, ФК "Суми", ФК «Балкани», ФК «Миколаїв», МФК «Кремінь», ФК «Десна», ФК «Жемчужина», ФК «ФК Нива», ФК «Інгулець», ФК «Говерла», ФК «Олександрія», ФК «Таврія», ФК «Луганськ», ФК «Ворскла», ФК «Колос», ФК «Черкаський Дніпро», ФК «Донецьк Олімпік», ФК «Poltava», ФК «Оболонь», ФК «Зірка» (Кропивницький), ФК «Буковина», ФК «Енергія» (Нова Каховка), ФК «Нафтовик-Укрнафта» (Охтирка), ФК «Прикарпаття», ФК «Нікополь», ФК «Реал Фарма» (Овідіополь), ФК «Кристал Херсон», ФК «Арсенал», ФК «Гірник Спорт» (Горішні плавні), ФК «Петриківка» та інші.

«Для отримання «правильного» рахунку у матчі використовувалися будь-які методи: від підкупу гравців, арбітрів, власників клубів до залякування і погроз. Суми «винагороди» за потрібний результат – перемогу або нічию – становили від 30 до 100 тисяч гривень. Заздалегідь знаючи результат гри, учасники злочинних груп робили ставки у букмекерських конторах, зареєстрованих в країнах Азії таі отримували величезні прибутки. Завдяки анонімності, непрозорості і безконтрольності тоталізаторів у цих країнах, своєрідний «футбольний бізнес» приносив організаторам до 5 мільйонів доларів щороку», – поінформував міністр.

Він також виклав дозволені слідством до оприлюднення матеріали оперативного відео, де «приведені цифри і показано механізм брудних махінацій».

 

Міністр поінформував, що на цей час фігурантам оголошено про підозру у скоєнні злочинного діяння, передбаченого ч. 4 ст. 368-3 (підкуп особи, що надає публічні послуги) і ч. 1 ст. 369-3 (протиправний вплив на результат спортивних змагань) УКУ.

«Це перший випадок в Україні, коли до відповідальності притягуються не лише гравці футбольних клубів, а й організатори «договірних» матчів», – зазначив глава МВС.

Як повідомлялося, в Україні розпочалася спецоперація з виявлення організаторів договірних матчів. Правоохоронні органи провели більше 50 обшуків в 9 областях України.

У 2015 році був прийнятий так званий «закон Павелка» про боротьбу з договірними матчами у футболі. Згідно з законом, для учасників та організаторів договірних матчів передбачена кримінальна відповідальність.

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ