Про це йде мова у зверненні, яке надійшло на адресу голови Волинської обради Ігоря Палиці, текст якого є у розпорядженні власкора «Вголосу».

Громадська організація «Волинська ветеранська спілка політв’язнів і репресованих» висловлює своє обурення та занепокоєння ситуацією, що склалася навколо подій, які відбулись на Волині в1943-45 роках, в інтерпретації окремих польських політиків та провокативної Резолюції Сейму Республіки Польща зі словами про нібито «геноцид» українських націоналістів по відношенню до громадян Речі Посполитої.

«Ми, представники політв’язнів і репресованих, категорично не можемо погодитися з таким трактуванням, бо насправді це – вигаданий «геноцид» УПА стосовно поляків на етнічних українських територіях, які у хворобливій уяві шовіністично налаштованих польських політиків досі уявляються «східними кресами» неіснуючої імперіалістичної колоніальної держави «Річ Посполита». Насправді варто говорити про дії офіційної польської влади по відношенню до українців, які проживали на своїх етнічних територіях Волині, Холмщини, Підляшшя, Лемківщини, Надсяння, які сповна можна розцінювати як геноцид проти українців. Торкаючись подій Другої Світової війни, поляки чомусь не згадують про сотні тисяч жертв серед українців, полеглих від рук польських збройних формувань під час протистояння 1943-44 років, знищених або вигнаних з їхньої історичної батьківщини».

У зверненні згадуються про факти історії ХХ століття, які свідчать про колоніальний загарбницький характер політики Речі Посполитої відносно українських земель.

Члени ветеранської спілки політв’язнів і репресованих, засуджують антиукраїнські репресії 1937-1947 років, вчинені урядом Другої Речі Посполитої, польським антикомуністичним («Армією Крайовою», «Батальйонами Хлопськими») і комуністичним («Армією Людовою») підпіллям та владою Польської Народної Республіки..

У зверненні міститься заклик до депутатів Волинської обласної ради висловити з цього питання чітку та жорстку позицію й ухвалити рішення, в якому:

– визнати факти геноциду, організованого поляками проти українського населення на території Західної України, Холмщини, Підляшшя, Лемківщини, Надсянняз метою зміни етнічної карти регіону;

– засудити операцію «Вісла» як приклад репресивної політики Польщі; засудити колоніальну політику польської держави Річ Посполита, що прагнула не допустити права української нації на самовизначення та здійснювала політику національного і соціального гноблення;

– закликати польську сторону будувати подальші відносини виключно на принципах рівноправності, примирення та порозуміння.

Також до української влади міститься вимога належно реагувати на прояви ксенофобії щодо українців на території інших країн, зокрема у Республіці Польща.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ