«Армія – це дуже дорога іграшка для держави, вона коштує багато грошей. Тому на початку Україна дозволити собі мільйонне військо просто була не в змозі фінансово. Особливо важким ударом це було для молодих людей, які лише починали працювати та вважали цю професію для себе єдиною. Проте армія таки ставала українською. Проявилося це під час першого Майдану. Військові не люблять «рвати тільняшки» і розповідати про свої досягнення, але тоді багато в чому допомогли саме вони», - поділився коментарем з кореспондентом «Вголосу» Слободянюк.

«Далі наступили ще важчі часи. Прихід Ющенка та Тимошенко нічим не позначився для Збройних сил України. Ряди меншали, техніка продавалася, офіцери звільнялись, а грошей не виділяли. А після приходу Януковича ми всі спостерігали за його міністрами, які мали російські паспорти та періодично зустрічалися з тамтешніми політиками, щоб доповідати про стан української армії із певною метою – ліквідувати», - зазначив Слободянюк.

Також полковник додав, що здебільшого всі наші президенти бачили в армії лише загрозу для себе.

«Політики часто не розуміють, якщо армія не підтримує державність, то державність може не відбутися. І абсолютно зрозуміло, що в 2014 році, коли почалася Революція, військо виявилася неготовим. Армія має два основні способи існування: або вона воює, або готується воювати. У другому випадку необхідно пояснювати, з ким потрібно боротися та що представляє твій ворог», - сказав Слободянюк.

Також Михайло Слободянюк зазначив, що, на противагу поширеній думці, ніби врятували Україну лише добровольці, величезну роль відіграли наші військові. Вони розповідали, навчали, та виходили у бій завжди перші, як більш досвідчені.

«Зараз ситуація кардинально змінилася. Армія озброюється, резерв збільшується. Але потрібно розуміти, що однієї мужньості недостатньо. Якщо ти патріот, але в тебе нема відповідної зброї – ворог тебе знищить», - каже полковник.

ІА "Вголос": НОВИНИ