Відомий політолог, провідний науковий співробітник Інституту світової економіки і міжнародних відносин Національної академії наук України, шеф-редактор наукового журналу «Політична думка» Володимир Полохало зауважив минулими вихідними у Незалежному громадському прес-центрі «Рівненський вибір-2006», що Блок Юлії Тимошенко та Партія регіонів мають шанс привести до парламенту однакову кількість депутатів.

Політолог розповів, що нині, за різними соціологічними дослідженнями, Блок «Наша Україна» підтримують 11-17% опитуваних, Блок Юлії Тимошенко – 14-19%, Партію регіонів – 21-29%. Водночас сьогоднішніх соціологів Володимир Полохало називає маніпуляторами, оскільки багатьом з них замовник додає гонорар за «технічну» помилку. Звідси й відмінність у їхніх результатах, яка перевищує межі допустимої похибки. Та, незважаючи на це, «більшість опитувань говорять про те, що Партія регіонів уже вичерпала резерви своєї підтримки, БЮТ же має реальні шанси збільшити коло своїх прихильників», – зазначив Володимир Полохало.

На його думку, відповідно до підтримки населення, на виборах конкуруватимуть три основні політичні пари: БЮТ – Партія регіонів, «Наша Україна» – СПУ, КПУ – Народний блок Литвина. Інші політичні сили мають незначні шанси потрапити до Верховної Ради, «хоча три відсотки, які потрібно подолати партії, – це, швидше, бар’єр для політтехнологів, а не підтримки громадян». Разом з тим, близько тридцяти партій з’явилися лише для того, «щоб взяти участь у виборах», – переконаний Володимир Полохало. Частина з них має серйозні плани на майбутнє, тож їхнє завдання – апробувати себе сьогодні, засвітитися, стати пізнаваними.

«Вибори–2006 стануть останніми для Компартії, – вважає політолог, – разом з тим, комуністи, так само як і Блок Вітренко, свої дії повністю узгоджують з Партією регіонів. Невдалими і, швидше за все, провальними стануть ці вибори й для колишнього ж Руху. Не зважаючи на те, що на Рівненщині УНП має підтримку третини населення, на всеукраїнському рівні ці сили підтримують наразі не більше одного відсотка українців».

Щодо структури майбутньої парламентської більшості, то сьогодні, на думку політолога, однакові шанси (50/50) мають два варіанти: такий собі «рімейк» коаліції «Сила народу»: БЮТ – Наша Україна – СПУ – Пора; або ж політичний реванш, варіації якого набагато ширші. В будь-якому разі однією з ключових сил у цьому випадку обов’язково виступатиме Партія регіонів, яка може зблокуватися, наприклад, з «Нашою Україною» і Блоком Литвина. Володимир Полохало категорично заперечив можливість об’єднання в Парламенті Блоку Юлії Тимошенко з Партією регіонів, через те що БЮТ не відповідає інтересам Кремля».

ЗІК

ІА "Вголос": НОВИНИ