Вивезені окупантами з Чорнобильської АЕС бійці Національної гвардії України, які охороняли станцію, ймовірно, перебувають на території російської федерації та білорусі. Бранців морять голодом і не дають води.

Про це з посиланням на дружину одного з полонених нацгвардійців написала уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова

«Вивезені окупантами з Чорнобильської АЕС бійці НГУ, які охороняли станцію і були захоплені рашистами 24 лютого 2022 року, ймовірно, знаходяться на території російської федерації (м. Смоленськ) та Республіки Білорусь (м. Брагін). Про це повідомила дружина одного з полонених. За її інформацією, бранців морять голодом і не дають води», – поінформувала Денісова.

За словами омбудсменки, наразі нічого невідомо про стан здоров’я захоплених росіянами українських нацгвардійців.

“Такими діями країна-окупант грубо порушує умови Женевської конвенції про поводження з військовополоненими, зокрема статті 26 конвенції, яка гарантує належне харчування для бранців війни”, – уточнила вона.

Денісова закликала Комісію ООН з розслідування порушень прав людини під час військового вторгнення рф в Україну та експертну місію, створену державами-учасницями ОБСЄ відповідно до Московського механізму, врахувати ці факти порушень прав людини рф в Україні.

Нагадаємо, що 31 березня, тікаючи з території Чорнобильської АЕС, російські загарбники забрали нацгвардійців, яких тримали у полоні з 24 лютого. 

Окупанти склали й підписали «акт прийняття-передання» Чорнобильської АЕС. Загарбники стверджують, що нібито «охороняли» станцію.

У «документі» стверджується, що претензій з боку адміністрації об'єкту, що охороняється відносно російських військ нібито немає.

 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ