Із 1400 кримчан, які вступили до російських ВНЗ, половина повернулися додому, заявила під час прес-конференції експерт з питань освіти для жителів окупованих територій освітнього центру «Альменда» Валентина Потапова, передає Укрінформ.

«У 2014 році Російська Федерація для кримчан створила програму «Кримський випускник», згідно з якою діти отримували гарантоване бюджетне місце у будь-якому вузі Росії. Більше того, вони отримували місце у гуртожитку і отримували навіть ноутбуки. Програма «Кримський випускник» була настільки привабливою, що нею у 2014 році скористалися близько 1400 осіб, а в Україну тоді приїхали близько 300 осіб, скориставшись ЗНО», - зазначила Потапова.

Також вона процитувала слова «міністра» освіти Криму, за словами якої із 1400 кримських випускників, які поступили до російських вузів у 2014 році, 700 дітей повернулися до Криму.

«Отже, ці діти були відраховані. Це зрозуміло - там інша освітня програма, там усе інше, і нашим дітям там дійсно складно, і краще, щоб вони приїжджали до себе додому», - переконана Потапова.

За її словами, наразі програма «Кримський випускник» фактично закрита.

"Цих пільг вже практично немає, вони(кримчани - ред.) поступають на загальних підставах. Єдине, у них зберігся вибір - вони можуть поступати через звичайні вступні іспити або черз ЄДІ - Єдиний державний іспит. Право кримчан здавати або не здавати ЄДІ цього року зберігається, у 2018 році швидше всього буде скасовано», - поінформувала експерт.

В Україні випускники шкіл на окупованих територіях цього року можуть вступати до українських вузів через освітні центри, створені при 12-ти ВНЗ країни. З 19 червня вони розпочали прийом заяв випускників.

ІА "Вголос": НОВИНИ