Сейм Польщі номінував лідера кримськотатарського народу, народного депутата України Мустафу Джемілєва на здобуття Нобелівської премії миру у 2022 році

Про це повідомили адвокат Джемілєва Микола Полозов та агенція «Крымские новости», пише Радіо Свобода.

«Польський парламент (Сейм) висунув кандидатуру Мустафи Джемілєва на здобуття Нобелівської премії миру», – написав Полозов на своїй сторінці у фейсбуці.

Як повідомив турецькому бюро агенції «Крымские новости» польський правозахисник Петро Хлєбович, Джемілєв був номінований на премію миру віцеспікеркою Сейму Малгожатою Госевською.

До слова, Мустафу Джемілєва висували на здобуття Нобелівської премії й раніше.

Зазначимо, в окупованому Криму триває заочний судовий процес над Джемілєвим.

Управління Слідкому Росії в Криму 13 квітня 2020 року висунуло Мустафі Джемілєву звинувачення за трьома статтями російського Кримінального кодексу: «перетин держкордону Росії іноземним громадянином, в'їзд якому до Росії не дозволений, вчинений групою осіб за попередньою змовою (ч. 3 ст. 322 КК Росії); недбале зберігання вогнепальної зброї, що створило умови для її використання іншою особою, якщо це спричинило тяжкі наслідки (ст. 224 КК України); незаконне придбання і зберігання боєприпасів (ч. 1 ст. 222 КК Росії)».

На засіданні суду в окупованому Криму 5 березня стало відомо, що Джемілєву продовжено заборону на в'їзд до Криму на 15 років – до 5 березня 2034 року.

Нагадаємо, Американське посольство в Україні після обстрілу контрольного пункту в’їзду-виїзду «Гнутове» з дрона закликало Росію виконувати зобов’язання щодо дотримання режиму припинення вогню на Донбасі.

Крім цього, помічник державного секретаря США Карен Донфрід стурбована планом введення 30 тисяч російських військовослужбовців до Білорусі для проведення військових навчань, особливо з урахуванням того, що понад 100 тисяч військовослужбовців вже розміщені на кордоні Росії з Україною.

Донфрід зазначила, що в разі сприяння агресії РФ, Білорусь зіткнеться зі серйозними наслідками, як і Росія.

ІА "Вголос": НОВИНИ