Про це свідчить заява Держдепу США.

«Це рішення, як видається, підриває свободу засобів масової інформації у Польщі, яка є близьким союзником. Вільні та незалежні ЗМІ мають важливе значення для сильної демократії», – повідомила представниця Держдепартаменту США Гетер Нойєрт.

«Товариства, побудовані на належному управлінні, сильному громадянському суспільстві та відкритих і вільних ЗМІ, є успішнішими, стабільнішими та безпечнішими», – цитують у заяві глави Держдепу Рекса Тіллерсона.

«Ми залишаємось впевненими в силі та спроможності польської демократії забезпечити повноцінне функціонування та повагу до демократичних інституцій Польщі», – зазначено у заяві.

Як відомо, Нацрада Польщі з телерадіомовлення (KRRiT) оштрафувала телеканал TVN 24 на 1,48 млн злотих (357 тисяч євро) за висвітлення протестів поблизу Сейма у грудні минулого року. Рада вирішила, що телеканал порушив закон про радіо та телебачення шляхом заохочення незаконної діяльності та заохочення поведінки, що загрожує безпеці.

Торік у грудні правляча партія Польщі «Право і Справедливість» заявила про плани створити при Сеймі медійний центр, який стане ключовим місцем взаємодії політиків і журналістів.

Влада планувала обмежити журналістам доступ до будівлі Сейму лише першим поверхом. 

Така ініціатива зумовила хвилю протестів журналістів та опозиції, після чого журналістам заборонили доступ в Сейм Польщі 17 та 18 грудня. Біля будівлі Сейму зібралися демонстранти, виникли сутички з поліцією. 20 грудня Сейм скасував всі обмеження для журналістів.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ