Про це заявив перший заступник голови Волинської облради Олександр Пирожик під час виступу представників фракцій. 

«Відбувається неприхована ревізія історії, коли забороняють згадувати про факти співпраці польського уряду з Третім Рейхом, зокрема, під час розподілу Чехословаччини, а також злочини проти людяності в катівнях на кшталт Берези Картузької, де мордували і страчували українців, білорусів, литовців, євреїв та представників інших національностей.

В той час, як Україна стікає кров'ю, безвідповідальні польські політики підступно б'ють у спину. Нагадуємо полякам, що й Небесна Сотня, і тисячі наших героїв, які четвертий рік боронять Українську Державу та жертвують своїми життями в цій боротьбі, ішли і йдуть у бій під бандерівськими гаслами «Слава Україні! ‒ Героям слава!», – зазначив у виступі Олександр Пирожик.

Націоналіст зауважив, що такі дії можна розцінювати як підлий удар у спину Україні. Влада Республіки Польщі вже протягом майже п'яти років провадить системну політику упослідження Української держави, осквернює пам'ятники українських героїв на своїй території. Поляки не просто засуджують ОУН. По суті вони оголошують злочинцями всіх українців, що боролись за відновлення незалежності України в 20 ст, після ганебного Ризького миру між поляками і большевиками. Депутати Сейму у всеохопному популізмі не гребують запереченням нинішніх кордонів у Європі, іменуючи Галичину «східною Малопольщею».

«Звертаємося до нинішньої польської влади: пам'ятайте слова Пілсудського про те, що не може бути вільної Польщі без незалежної України. Уявна перемога над українцями в минулому стане серйозною поразкою для Польщі в майбутньому. Бо кожен удар у спину Україні завжди закінчувався трагічно для самих поляків. Такі рішення польського Сейму та Сенату ‒ це безпрецедентна образа, що відбулася на тлі спроб України побудувати добросусідські відносини з Польщею. Союз України та Польщі ‒ ядро Балто-Чорноморської осі ‒ опиняється під загрозою через дії польського політикуму. Закликаємо польську владу зробити все для зміни обурливих норм! Тільки так можливий конструктивний діалог та побудова Балто-Чорноморського альянсу для захисту народів Центрально-Східної Європи», – йдеться у зверненні.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ