Про це повідомив голова МЗС України Павло Клімкін.

«Люблінський воєвода пан Пшемислав Чарнек подав на нього до суду за те, що той 8 липня цього року виступив із промовою в селі Сагринь (Польща) на відкритті пам’ятника місцевим українським селянам, які в 1944 році стали жертвами каральної акції підрозділу Армії Крайової. «Провиною» Г.Купріяновича, наскільки я розумію, стало те, що він «мав сміливість» сказати, хто був жертвою, а хто здійснив злочин, тобто ще раз озвучив давно відомі факти, які досі нікому навіть на думку не спадало заперечувати», - написав Клімкін у своєму «Фейсбуку».

Проте, продовжує очільник дипвідомства, ситуація змінилася з прийняттям у цьому році в Польщі нової редакції Закону «Про Інститут національної пам’яті»:

«Вона, як відомо, викликала гостру міжнародну критику, зокрема в Україні, США й Ізраїлі, як недемократична, однобока і популістська. Деякі аналітики висловлювали сподівання, що з огляду на його чисто пропагандистський характер і юридичну неспроможність, відредагований Закон на практиці ніколи застосовуватися не буде. Проте, як бачимо, пройшло лише кілька місяців, а ми вже маємо прецедент його застосування. І це не може не викликати глибокої тривоги».

«Ми категорично проти того, щоб судовий механізм використовувався для переслідування одного з провідних діячів української громади Польщі, який, до речі, надзвичайно багато робить для польсько-українського історичного примирення.

Як на мене, громадянське суспільство Польщі має серйозні підстави для тривоги. Саме такі поодинокі прецеденти, які трапляються десь у регіонах, а до того ж спрямовані проти представника національної меншини, неодноразово ставали в різних країнах початком широкого наступу на демократію», - зазначив Клімкін.

На думку голови українського МЗС ця конкретна ситуація «є радше спробою регіонального політика заробити дешеву популярність на роздмухуванні міжнаціонального скандалу».

Павло Клімкін вважає, що польське суспільство повинне рішуче реагувати на будь-які подібні спекуляції:

«Щиро сподіваюся, що демократична громадськість зрозуміє всю серйозність ситуації навколо українського історика і також скаже своє слово на його захист».

Також Клімкін зацитував промову Георгія Купріяновича, за яку його збираються судити, наголосивши, що такий підхід до українсько-польської історії вважає правильним:

«Мусимо мати надію, що важке минуле перестане бути перешкодою в побудові добрих стосунків між польським і українським народами, між Польщею і Україною. Звичайно, жоден злочин, який приносить смерть невинних жертв, не може бути виправданий, незалежно від того, чи жертвами є українці, поляки чи особи іншої національності. Кожний має право на пам’ять, оскільки вона будує нашу ідентичність, історичну тяглість. … Проте, зберігаючи пам’ять про невинні жертви, які спочивають у цій землі, ми повинні навчитися пробачати, адже це наш християнський обов’язок».

Як уже повідомлялося, у Польщі окружна прокуратура у місті Замостя Люблінського воєводства почала розслідування висловлювань голови Українського товариства Григорія Купріяновича, які він зробив під час вшанування українських жертв у Сагрині, що були вбитими польським збройним підпіллям в 1944 році.

Нагадаємо, у неділю, 8 червня, у селі Сагринь у Польщі під час заходів вшанування пам'яті українців, вбитих Армією Крайовою, Президент України Петро Порошенко наголосив, що розраховує на перегляд Польщею положення в законі про Інститут національної пам'яті щодо «українських націоналістів».

ІА "Вголос": НОВИНИ