Про це Чапутович заявив, виступаючи на брифінгу в Раді Безпеки ООН, повідомляє «112 Україна» з посиланням на PAP.

Говорячи про Україну, Чапутович зазначив, що було б добре, якби ООН теж брала участь у вирішенні конфлікту на Сході України, направивши на цю ділянку миротворчі сили.

«З цього питання важко досягти угоди, але робота триває ... Польща є однією з найбільш активних країн у цій області, тому що ситуація в Україні дуже важлива для безпеки нашої країни, також через приплив біженців звідти», – сказав Чапутович.

Міністр відзначив, що Польща надає великого значення дотриманню принципу суверенітету і територіальної цілісності, згадавши про дії Росії за рамками принципів міжнародного права, таких як анексія Криму та підтримка сепаратистів на Донбасі.

Кілька місяців тому президент РФ Володимир Путін погодився з ідеєю введення миротворців ООН на частину українського Донбасу, яку не контролює українська влада. Київ, його західні союзники з одного боку і Москва, яка не визнає себе учасником конфлікту на Донбасі, з іншого, мають різні позиції щодо мандата такої місії ООН. Росія пропонує розмістити миротворців на лінії розмежування сторін, а Україна з партнерами наполягає, що миротворці повинні перебувати на всій окупованій території, включаючи неконтрольовану частину державного українсько-російського кордону.

Свій план по введенню миротворчої місії на Донбас запропонували також США. Відомо, що він складається майже з 30 пунктів, одним з яких є розширення зони присутності місії і збільшення її чисельності. Крім того, ЗМІ, посилаючись на джерела в Білому домі, повідомляли, що США мають намір запропонувати розмістити на сході України 20 тисяч миротворців. Цей план обговорювався під час зустрічі у Белграді помічника президента РФ Суркова зі спецпредставником США по Україні Куртом Волкером і, як відомо, по більшості пунктів Москва його не підтримує.

Як писав «Вголос», Петро Порошенко зустрівся із заступником Державного секретаря США Джоном Саліваном. У ході зустрічі було обговорено безпекову ситуацію на Донбасі, а також необхідні подальші кроки в межах мирного врегулювання, зокрема щодо розміщення ефективної миротворчої місії ООН на Донбасі.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ