Відповідну заяву опубліковано на офіційній сторінці Інституту національної пам’яті Польщі у середу, 7 лютого.

«Ми з подивом прийняли заяву від українського Інституту національної пам’яті про неможливість продовження діяльності Польсько-українського форуму істориків у попередньому форматі.

Форум працює від 2015 року під патронатом інститутів національної пам’яті обох держав, становлячи площину польсько-українського історичного діалогу. Ефектом п'яти минулих зустрічей є  обговорення та презентація тез видатних дослідників обох країн щодо багатьох ключових питань, пов’язаних із особливо важкими сторінками польсько-українських стосунків у 1939-1946 роках.

Учасники Польсько-українського форуму істориків на останньому засіданні вирішили найближчим часом опублікувати результати діяльності Форуму у формі колективної роботи – паралельно польською мовою у Польщі та українською мовою в Україні. Опублікувавши цю працю, Форум зможе продовжити обговорення наступних важливих моментів польсько-української історії.

Хочемо нагадати, що польсько-український діалог щодо таких важливих аспектів нашого спільного минулого розпочався набагато раніше, ніж утворився Інститут національної пам’яті.  З цієї причини ми висловлюємо переконання, що, незважаючи на неприйнятну для польської сторони позицію ІНП, польсько-українські наукові контакти будуть продовжуватися.

Передбачена у змінах закону про Інститут національної пам’яті кримінальна відповідальність за заперечення «злочинів українських націоналістів у 1925-1950 роках» не має стосунку до наукової діяльності. Занепокоєння щодо безпеки українських учасників наукових дебатів на території Польщі абсолютно невиправдані, навіть провокаційні.

Хочемо зазначити, що у 2015 році Верховна Рада України прийняла закон, що надає членам ОУН і УПА та українських формувань-колаборантів Німеччини статус «борців за свободу і незалежність України». Положення цього закону можуть використовуватися для гамування усіх критичних роздумів щодо діяльності українських націоналістів, у тому – представлення фактів на тему геноциду польського населення, вчиненого УПА.

Попри це інститут Національної пам’яті висловлює сподівання на відновлення конструктивного наукового діалогу з Україною та спільні дії задля збереження місць заховань та символічних місць національної пам’яті» – йдеться у листі. 

Нагадаємо, Інститут національної пам'яті України заявив, що не зможе гарантувати безпеку істориків у Польщі, тому пропонує надалі проводити зустрічі українських та польських істориків лише в Україні.

ІА "Вголос": НОВИНИ