Польща незадоволена пропозиціями щодо нової бюджетної перспективи ЄС на 2021-2027 роки. Про це у Варшаві після зустрічі з головою директорату регіональної політики в Єврокомісії Марком Лемайтре заявив міністр інвестиції і розвитку Польщі Єжи Квєцінський, повідомляє Укрінформ.

«Ми не приховуємо, що ми як уряд незадоволені нинішньою формою бюджету на 2021-2027 роки», – заявив Квєцінський.

Він підкреслив, що для Польщі пріоритетом є політика єдності ЄС («вирівнювання» соціально-економічного розвитку країн-членів — ред.), оскільки вона зменшує різницю у розвитку між Польщею і розвинутими економіками Заходу. Міністр звернув увагу, що ВВП на душу населення в Польщі ще є нижчим за середній показник по ЄС, а чотири польських регіони є серед найбідніших в Євросоюзі.

Квєцінський наголосив, що у Польщі є значні прогалини в інфраструктурі, слабкими сторонами є низький рівень інноваційності, працевлаштування серед осіб, старших за 50 років, а також високий рівень шкідливих викидів в атмосферу. 

Квєцінський зазначив, що Варшава виступає проти перекидання коштів з бюджету ЄС з країн Центрально-Східної Європи на країни півдня Євросоюзу. 

Він повідомив, що у новій фінансовій перспективі занепокоєння викликає також зменшення частки фінансування Євросоюзом інвестицій з нинішніх 80% до 70%. 

Раніше Квєцінський заявляв, що на політику «вирівнювання» у наступній бюджетній перспективі Єврокомісія планує виділити на 7% менше, ніж у нинішньому бюджеті, на спільну аграрну політику — на 5% менше. За цими двома напрямками Польща отримувала найбільше коштів з бюджету ЄС.

За 14 років членства в ЄС Польща отримала від Євросоюзу майже на 100 млрд євро більше, ніж сплатила до бюджету Спільноти.  

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ