Про це заявив глава Спілки садівників Польщі Мирослав Малішевський, передає «АПК-Інформ».

За його словами, минулого року частина садівників була змушена продати яблука за дуже низькою ціною. Проте цього року, запевняє М.Малішевскій, спостерігається зростання цін на яблука.

Причинами зростання цін стали відкриття нових шляхів продажів, стимулювання попиту всередині країни, експорт в США великих партій яблучного концентрату, пояснив глава союзу.

«Я вважаю, що ціни в кінці сезону будуть досить привабливими», - зазначає М.Малішевскій.

Раніше основним ринком збуту польських яблук була Росія. Через російське ембарго Польща звернулася до інших ринків збуту: в країни ЄС, Східної та Південної Європи, Північної Африки.

За словами М.Малішевского, польська садівнича галузь в майбутньому має намір зміцнювати свої позиції також в Індії, Китаї, В'єтнамі, Таїланді та Малайзії. «Є перспектива відкриття цих ринків. Якщо Росія продовжить ембарго, ми знайдемо країни, в які зможемо експортувати наші яблука», - запевняє він.

Голова Спілки садівників Польщі підкреслює, що навіть якщо Росія скасує ембарго, Польща буде продовжувати пошуки нових ринків збуту, щоб зменшити свою залежність від російського ринку.

Польща є найбільшим експортером яблук у світі. За даними Міністерства сільського господарства Польщі, в 2013 р вона експортувала яблук на суму 438 млн. Євро ($587 млн.), з яких 56% припали на Росію.

Як повідомляв «Вголос», 6 серпня президент Росії Володимир Путін підписав указ, яким забороняється упродовж року ввозити до Росії окремі види сільськогосподарської продукції, сировину і продовольство з країн, що запровадили санкції проти Росії. У світовому товаристві заявили, що такими діями Путін лише поглиблює ізоляцію Росії.

Під заборону зокрема потрапили польські яблука.

ІА "Вголос": НОВИНИ