Через постачання енергоносіїв зі США та Норвегії, які стануть доступними для Польщі починаючи з 2022 року, час панування «Газпрому», здається, закінчується назавжди. Про це в середу, 23 січня, пише варшавська газета Dziennik.

Минулого тижня Польський нафтогазовий концерн отримав три ліцензії на розвідку родовищ у Норвезькому морі. Це ще один крок, який наблизить компанію до мети — транспортування сировини газогоном Baltic Pipe.

Наприкінці минулого року польська енергетична компанія PGNiG підписала 20-річний контракт із американською компанією Port Arthur LNG на купівлю в неї 2 млн тонн СПГ. За останні чотири місяці уклали три таких угоди. А з 2023 року PGNiG зможе імпортувати з США не менше 7,45 млн тонн зрідженого газу, або більше 10 млрд куб. м. Американці запевняють, що їхні експортні термінали будуть готові вчасно.

Укладені угоди означають, що через чотири роки, коли закінчиться дія контракту з «Газпромом», у ньому більше не буде потреби, у поляків буде достатньо можливостей не купувати блакитне паливо в росіян. До 10 млрд куб. м американського газу необхідно додати ще 4 млрд куб. м видобутку з внутрішніх родовищ і 10 млрд куб. м, які завдяки «Балтійській трубі» доправляють до Польщі з Норвегії. Представники польського уряду запевняють, що будівництво газогону відбувається згідно з графіком, і сировина ним зможе надходити вже з 2022 року.

Поточні потреби Польщі — 16-17 млрд куб. м газу на рік. Тобто, можна отримати навіть більше, ніж потрібно.

Правда, це не означає, що поляки не будуть імпортувати російський газ. Але укладені контракти змінюють енергетичний баланс в регіоні й у разі перемовин із Росією диктувати умови буде вже Польща.

ІА "Вголос": НОВИНИ