Американська газета The Washington Post описала Польщу як країну, що прямує у бік авторитаризму. «Європейський Союз може цьому запобігти, а Дональд Трамп має продумати свою угоду з націоналістами», — вважають автори видання.

«Вже кілька років група європейських держав, які з успіхом пройшли трансформацію з радянських сателітів до демократичних учасників ЄС,  перетворюються в щось, що виглядає як примусове повернення до авторитаризму», — пише The Washington Post.

«Влада Угорщини, Польщі та Румунії знищили незаангажованість судів, переслідують незалежні ЗМІ і цинічно нацьковують націоналістів проти органів Євросоюзу й американського фінансиста Джорджа Сороса. Втішає хіба те, що цього тижня польська партія влади під тиском Брюсселю і власних громадян усе ж вирішила відступити», — повідомляють автори.

«Демократія в Польщі опинилася в небезпеці. Там відбуваються політизація служб безпеки, перетворення державних медіа в пропагандистські рупори, а також тиск на незалежних журналістів і громадянське суспільство», — пише часопис.

«Поступки партії «Право і справедливість» керівництву ЄС засвідчує, що Європейська комісія ще має вплив на Польщу, — вважають автори. — І робить це не за допомогою військового або економічного тиску, а тому, що більшість поляків хочуть, щоб їхня країна залишалася частиною демократичної Європи».

WP підкреслює, що перед майбутніми виборами Європейського парламенту «Право і справедливість» почала демонструвати свою лояльність до Європи. Видання вважає, що й Дональд Трамп має підтримати польську опозицію.

ІА "Вголос": НОВИНИ