Про це в інтерв'ю Історичній правді зазначив відповідальний секретар Державної міжвідомчої комісії у справах увічнення пам'яті учасників антитерористичної операції, жертв війни та політичних репресій, директор комунального підприємства Львівської обласної ради «Доля» Святослав Шеремета, коментуючи нещодавні висловлювання заступника міністра закордонних справ Польщі Бартоша Ціхоцького.

Нагадаємо, що останній під час зустрічі з Послом України у Польщі Андрієм Дещицею «висловив здивування» у зв'язку з участю віце-прем'’єра України Іванни Климпуш-Цинцадзе у відкритті меморіального комплексу на честь стрільців Карпатської Січі». 

Відкриття меморіалу розстріляним бійцям Карпатської Січі на Верецькому перевалі

Святослав Шеремета додав, що польським політикам та суспільству настав час глибше та неупереджено вивчати власну історію та змиритись з фактами, що не все там було так гарно та шляхетно. А Польська держава 1918—1939 років скоїла масу злочинів проти українців.

«У 1939 році, після проголошення Карпатської України, набагато численнішій угорській армії, озброєній до зубів, із танками й кулеметами, протистояли воїни «Карпатської Січі», які мали тільки легке озброєння. Після боїв на Красному Полі й на території цілого Закарпаття, після окупації цілого краю, частина захисників Карпатської України потрапила в полон.

Ті, які були мешканцями Закарпаття, або зазнали тортур, або були вбиті угорцями. Тих, які походили з Галичини, — членів ОУН, що приїхали допомагати своїм братам відстоювати Українську незалежну державу, як громадян Другої Речі Посполитої угорці передали полякам — Корпусу охорони пограниччя (КОП). Передача відбувалася на Верецькому та Ужоцькому перевалах.

Спочатку військовополонених-українців утримувалися в казармах. А коли надійшли відповідні інструкції від керівництва Польської держави, їх розстріляли. За оцінками, розстріляних було до 600 осіб. Їх групами відправляли в бік кордону. Зараз це є межі Львівської та Закарпатської областей. Тоді це був кордон Другої  Речі Посполитої та Чехословаччини, а потім — новоутворений кордон Угорщини та Польщі (Галичина була окупована Польщею, а Закарпаття — Угорщиною).

Розстріляні січовики-галичани

Є відповідні докази того, що відбувалися злочини. Це останки 10 січовиків, які пошукова група КП ЛОР «Доля» знайшла у 2008 році на території Верб'язької сільської ради, 7-х січовиків — у 2011-му на території Лазівської сільської ради Закарпатської області, і 5-х січовиків, віднайдених в Сянках Львівської області.

Останні були спочатку закопані в лісі, а в часи німецької окупації перепоховані місцевими мешканцями ближче до села. Потім про цю могилу забули, проте її згодом віднайшли й останки також перепоховали.

Загалом на сьогодні ексгумовано й перепоховано на Верецькому перевалі 22 останки січовиків Карпатської України. І роботи продовжуються — за різними даними, їх може бути більше», – підкреслив Святослав Шеремета.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ