Польща приєдналася до європейського консорціуму SST, пов'язаного зі спостереженням за супутниками та відстеженням космічного сміття. Для польських військових це також шанс з'ясувати, хто шпигує за ними. Про це у середу, 16 січня, пише варшавська газета Rzeczpospolita.

Приєднання до цього консорціуму дозволить польським організаціям брати участь у проектах, які фінансує Європейський Союз, бюджет якого у поточній та майбутній фінансовій перспективі може становити понад 350 мільйонів євро.

На орбіті Землі визначені як космічне сміття, обертаються близько 20 тис. об’єктів розміром більше 10 см, і понад 750 тис. — від одного до десяти сантимметрів. За прогнозами Європейської комісії, до 2020 року об’єктів, що перевищують 1 см, стане в космосі близько 1 млн. Це неактивні супутники й їхні складові, фрагменти ракет і човників, які можуть загрожувати безпеці громадян, коли падають на Землю, і дорога інфраструктура, що працює в космосі, в т. ч. Міжнародна космічна станція і близько 1 800 активних телекомунікаційних, спостережних і навігаційних супутників.

Зіткнення активного космічного об'єкта навіть із невеликою кількістю космічного сміття може призвести до ушкодження або руйнації, що призведе до відчутних втрат для економіки, критичних можливостей супутникового зв'язку, розвідки, навігації та національної безпеки.

Для вирішення цієї проблеми Європейська комісія 2014 року розпочала програму, пов'язану з моніторингом космічних об'єктів. Європейський консорціум SST був створений для його координації, до нього увійшли Франція, Іспанія, Німеччина, Італія та Велика Британія.

Нещодавно до них приєдналися Румунія, Португалія і Польща. Як член консорціуму, Польща забезпечить використання 19 телескопів і лазерної станції для операторів європейської системи космічного спостереження, операторами яких є національні структури, а також засоби програмування та компетенції, пов'язані з аналізом даних SST.

Своєю чергою, військові заявили, що відтепер у них з’явиться можливість з’ясувати, хто саме особливо зацікавлений у шпигуванні за польською територією з космосу, й які зони привертають увагу операторів іноземних розвідувальних супутників.

ІА "Вголос": НОВИНИ