Передає Польське радіо


Бартош Ціхоцький зустрівся у вівторок з послом України у справі вшанування стрільців Карпатської Січі.

«Віце-керівник МЗС висловив здивування у зв’язку з участю віце-прем'єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванни Климпуш-Цинцадзе та інших українських державних чиновників та почесного караулу Українських збройних сил в урочистості відкриття меморіального комплексу на честь полеглих стрільців Карпатської Січі у місцевості Климець на Верецькому (Тухольському) перевалі 15 жовтня», - наголошується у повідомленні.

Відкриття меморіалу розстріляним бійцям Карпатської Січі на Верецькому перевалі

Вшанування здійснено за рахунок коштів української держави, та супроводжується таблицею з написом «Героям Карпатської України, розстріляними польськими та угорськими окупантами у березні 1939 року», а також інформацією про те, що розстріл 600 стрільців Карпатської Січі здійснив підрозділ Корпусу охорони кордону. «Польща ніколи не окупувала України. Деякі території сьогоднішньої української держави входили до складу Республіки Польща на основі міжнародного права. До тепер не було представлено жодного доказу на підтримку тези про масовий розстріл членів Карпатської Січі у березні 1939 року, не згадуючи вже про польську відповідальність за отой ніби-то злочин», - читаємо в комюніке польського МЗС.

Як зазначав історик Ярослав Онищук, 18 березня 1939 р. останні захисники Карпатської України припинили опір.

Згідно з дослідженнями, частину захоплених в полон січовиків - вихідців з Галичини, угорці передали полякам.

Розстріляні січовики-галичани

17 березня 1939 року полонених 7-8 колонами по 70-80 осіб жандарми і гонведи привели на Верецький перевал. На новоутвореному кордоні Угорщини з Польщею угорські конвоїри передали карпатських січовиків польській прикордонній службі.

Польські прикордонники спочатку розмістили полонених у казармах. Наступного ранку, знову поділивши їх на колони, галичан відконвоювали вздовж лінії кордону ліворуч і праворуч на півтора-два кілометри і розстріляли над закарпатськими селами Нова Розтока і Верб'яж та між Петросовцею, Жупанами й Лазами. Зокрема, свідком цих подій був тодішній директор Верб'язької школи Іван Гетроці. Кількість розстріляних українців на Верецькому перевалі могла становити близько 500 осіб. Це був перший розстріл військовополонених під час Другої світової війни.

Польська окупація Західної України у ХХ ст. тривала з 1919 р. по 1939 р.

ІА "Вголос": НОВИНИ