TVP із посиланням на речницю Окружної прокуратури Перемишля Марту Пентковську повідомляє, що суд в усному обґрунтуванні вироку вирішив, що «на етапі судового розгляду основний свідок прокуратури повідомив, що певних обставин інциденту не пам’ятає, що вплинуло на оцінку суду щодо оцінки злочину обвинуваченого». Також суд не взяв до уваги й інші докази.

Нагадаємо, у грудні 2016 року в Перемишлі відбувся марш орлят перемиських і львівських (польських захисників Перемишля і Львова у боях за ці міста із УГА у 1918 року). Марш організували ультраправі із організацій «Всепольська молодь» та «Національно-радикальний табір» - організацій, які відомі своїми антиукраїнськими настроями та заходами. Патронат над маршем взяв, зокрема, мер Перемишля Роберт Хома, який також йшов у перших рядах.

Під час проходження повз Український дім у Перемишлі, один із учасників маршу вигукнув «Смерть українцям!»

Згодом прокуратура звинуватила Адріана Н. у погрозах з огляду на українську національність та заклики до міжетнічної ненависті. За це йому загрожувало позбавлення волі на термін від 3 місяців до 5 років. Чоловік визнав, що брав участь у марші, його видно на двох відеозаписах. На одному він вигукує «польський Перемишль, польський Львів», а на другому чути як той самий чоловік кричить «смерть українцям». Адріан Н. заперечив, що це він вигукував такі гасла. Однак автор відео розпізнав його і підтвердив слідству, що саме Адріан Н. вигукував гасло «смерть українцям». Прокуратура мала намір провести експертизу голосу підозрюваного, але він відмовився від цього.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ