Проти української компанії Aliens Games відкрили карну справу через її наміри випустити гру про Освенцим під назвою The cost of freedom – a game about polish death camps («Ціна свободи — гра про польські табори смерті»).

Однак польський депутат Йозеф Бринкус зазначив, що ця гра є російською провокацією, повідомляє «112 Україна» з посиланням на газету Rzeczpospolita.

Справу Окружна прокуратура Варшави відкрила на підставі заяви голови польського Інституту національної пам’яті Ярослава Шарека. На його думку, поява такої гри є образою польського народу та пропагандою нацизму. Наразі відомо, що слідство перебуває на етапі збору доказового матеріалу.

Про гру стало відомо завдяки заяві депутата Йозефа Бринкуса. За його словами, попри те, що виробником гри начебто є українська фірма, її справжніми авторами можуть бути росіяни. Він також наголосив, що Дмитро Дибін із Одеси, пов’язаний з фірмою Aliens Games, співпрацює з московською компанією Studcinemafest.

"Ця інформація дозволяє стверджувати, що в цьому випадку може йтися про політичну провокацію проти Польщі у міжнародному масштабі", — заявив депутат.

Дія у грі відбувається на території концтаборів "Аушвіц-Біркенау". Користувачеві при цьому пропонують обрати для себе роль в’язня табору або роль наглядача.

Гру рекламують в Інтернеті. Зокрема, рекламні матеріали містять сцени розстрілу і знищення в’язнів у газових камерах, а також фрази на кшталт "польські табори смерті", "де є гонор великого польського народу?" тощо.

У Польщі передбачена кримінальна відповідальність за вживання терміну "польський табір смерті" замість "нацистський концтабір".

ІА "Вголос": НОВИНИ