На цьому наголосив голова об’єднання українців у Польщі в Ольштині Степан Мігус у розмові з кореспондентом «Вголосу», коментуючи нищення у Верхраті Любачівського повіту Підкарпатського воєводства пам’ятника воїнам УПА, який на початку жовтня зруйнували члени націоналістичної проросійської організації «Табір великої Польщі».

«Раніше таких провокацій не було, - підкреслив Степан Мігус. - Тільки за останній час маємо атаку поляків на церковну ходу в Перемишлі, яка вшановувала пам'ять Симона Петлюри, який, між іншим, також боронив Польщу. Зрізали хрест памяті жертв Майдану у Бартошичах, знищили українську державну символіку у Ольштині. Це свідчить про те, що у Польщі далеко неординарна ситуація у ставленні до України. Особливо з огляду на те, що на екрани вийшов фільм Войцеха Смажовського «Волинь», який грішить історичними перекрученнями у зображенні польсько-українського конфлікту на Волині у 1943 році».

На думку Степана Мігуса, держава Україна, на жаль, майже нічого не робить у напрямку підтримки українців у Польщі. Тутешні етнічні українці (їх за даними Об’єднання українців у Польщі від 250 до 500 тис. осіб ), які є громадянами Польщі, популяризують ідеї українства без підтримки рідної держави. Та й українська дипломатія також говорить недостатньо для підтримки своїх громадян, які живуть у Польщі. Це при тому, що від початку війни на Сході України (2,5 років) з України в Польщу виїхало майже мільйон українців.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ