Про це 20 лютого повідомив лідер ГП Гжегож Схетина у Twitter політсили, передає НВ

З альтернативного законопроекту зникли не політкоректні формулювання  щодо «українських націоналістів» та «бандеризму».

За словами Гжегожа Схетини, стурбованість опозиції і необхідність вносити зміни в резонансний закон викликані різкою реакцією міжнародної спільноти. Зокрема, він згадав негативну реакцію на закон держсекретаря США Рекса Тіллерсона, Верховної Ради України, прем'єр-міністра Ізраїлю Біньяміна Нетаньяху.

«Ми не можемо дозволити, аби польська історична політика писалася під диктування Кремля, який сьогодні своєю політикою хоче розсварити нас із стратегічними союзниками, а також сусідами», - заявив він.

У свою чергу в альтернативному законопроектові йдеться про «злочини, скоєні на тлі національних, етнічних, расових та релігійних протиріч, особливо скоєних формуваннями, які співпрацювали з Третім рейхом».

Як писав «Волос»,  26 січня Сейм Польщі ухвалив закон про зміни до закону про Інститут національної пам'яті. Законопроект складається з двох частин.

Відповідно до першої, до відповідальності притягуватимуть усіх, хто заперечує, підтримує або пропагує «злочинні», на думку поляків, дії ОУН та УПА. Закон стосується визначення «злочинів» українських націоналістів та українських організацій, які «співпрацювали з Третім рейхом».

 У другій групі змін йдеться про кримінальну відповідальність осіб, які очорнюють роль Польщі в Другій світовій війні, скажімо, пишуть про «польські табори смерті». 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ