Польські фермери розпочнуть страйки по всій країні, що супроводжуватимуться блокадою пропускних пунктів на кордоні з Україною та блокуванням автострад.

Акція стартує 9 лютого о 10:00. Фермери обурені бездіяльністю влади Польщі та її зобов'язанням співпрацювати з Європейською комісією, дотримуючись рішень щодо імпорту сільськогосподарської продукції та харчових продуктів з України. Аграрії вважають, що страйк стане для них єдиним виходом із ситуації.

«Ми вирішили здійснити цей крок, оскільки становище, яке було представлено Брюсселем останнього дня січня 2024 року, абсолютно неприйнятне для всього сільськогосподарського співтовариства», – йдеться в заяві профспілки «Солідарність».

31 січня 2024 року Європейська комісія зробила офіційну пропозицію продовжити безмитний режим для українського експорту ще на один рік, до середини 2025 року. Проте ця пропозиція містить обмеження, які раніше не були такими суворими, і враховує інтереси фермерів з країн Європейського Союзу та інших сторін.

Нагадаємо, раніше міністр сільського господарства Польщі Чеслав Секерський погодився піти на угоду з аграріями й виконати три вимоги фермерів:

  • надання субсидій на кукурудзу;
  • гарантії непідвищення податків;
  • дешеві кредити.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ