Про це на сторінках видання Gazeta Polska пише політолог і публіцист Єжи Таргальський. 

Він зауважує, що політичний курс щодо України став елементом боротьби за голоси виборців у Польщі. Відносини Варшави з сусідньою країною почали залежати від внутрішньої політики у найгірших проявах, а також від атмосфери, створенням якої займається Росія і «праві» радикали.

Таргальський нагадує, як нещодавно «до антиукраїнського хору» приєднався також президент Анджей Дуда, який заявив, що в уряді України є політики з антипольськими настроями. На думку автора, польський президент, якого останнім часом звинувачували в зраді своїх виборців і блокуванні реформ, вирішив зміцнити свій рейтинг за допомогою таких висловлювань.

Автор нагадує, що саме Росія намагається поширити тезу про те, що нібито «в Києві керують бандерівці». У Польщі цю ідею підхопили ті, хто хоче розіграти антиукраїнську карту. Публіцисти і політики зображують Україну країною націоналістів, яка «тільки й прагне влаштувати нову Волинь». Таргальський зауважує, що українській стороні можна висунути масу претензій. Але польські політики і представники ЗМІ перетворили свідоме розпалювання ненависті до сусідньої країни на інструмент здобуття популярності. Якщо вони не припинять це робити, шансів на нормалізацію відносин не буде.

На думку польського публіциста, в такому разі Варшава нашкодить і собі, оскільки стане проблемою для своїх союзників на Заході. Коли вони побачать, що Варшава, переслідуючи особисті інтереси, готова ризикувати стабільністю, то почнуть сумніватися, чи варто інвестувати в польську економіку і безпеку. А це все грає на руку Росії.

«Факти такі: наша політика повинна опиратися на стратегію дій в межах ланцюга «США-Україна-Польща». Ми повинні стати для українців другою найважливішою країною після Америки. А цей статус полягає зовсім не в тому, щоб з ранку до вечора натравлювати своє суспільство проти сусідів. Ми, на жаль, займаємося руйнуванням стабільності в регіоні, а не його зміцненням», – пише Таргальський.

Він також називає нещодавній візит міністра закордонних справ Польщі Вітольда Ващиковського в Україну «демонстративною антиукраїнською акцією», сигналом якої було: «Я, міністр Ващиковський, головний захисник поляків, яких утискають в Україні, тому я повинен зберегти свою посаду».

«В українській тематиці він зовсім не розбирається. А його поїздка була справжньою катастрофою», – підкреслює автор, додаючи, що Польща повинна прагнути нормалізації відносин і налагодження співпраці. Тоді можна буде вирішити спірні питання між країнами. Ващиковський цього «не досяг і не досягне», тому що він цього не може і не хоче.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ