[media=156122,156123,156124,156125,156126,156127,156128] 

Акція, яка відбувалася за згодою війта гміни Стубно і в яку не втручалася поліція, викликала рішучий протест Об'єднання українців у Польщі (ОУП), яке прийняло заяву з цього приводу, передає Укрінформ.

«26 квітня сталася чергова антиукраїнська провокація у Підкарпатському воєводстві - розбір залишків українського місця пам'яті в селі Грушовичі, гміна Стубно. Два роки тому це місце пам'яті було зруйновано невідомими вандалами, а нинішню акцію здійсненювала «група активістів», в якій участь взяв війт гміни Стубно, а патронат дала політична партія «Національний рух», - йдеться в заяві.

У ній підкреслюється, що організатори провокації не приховують, що їх метою є перешкоджання відзначення 70-ї річниці акції «Вісла», тобто депортації 140 тисяч українців з рідних земель південно-східної Польщі на північ і захід.

В Об'єднанні нагадали, що безкарність і відсутність реакції польської держави на дії «невідомих зловмисників» упродовж 2015-2016 років лише заохочує зловмисників у Польщі та Україні до таких провокацій.

«На жаль, так і сталося. Безкарність робить сміливішими. Тому ті, хто прагне підпалити польсько-український кордон, з кожним разом роблять крок уперед»,- йдеться в заяві ОУП.

У заяві наголошується, що настав час, аби польський уряд і підлеглі йому служби правопорядку і безпеки здійснили рішучі кроки.

«Звертаємося з пильним закликом до пані прем’єр Беати Шидло, аби вона сприйняла цю справу як пріоритетну для забезпечення громадського спокою у країні», - йдеться в заяві.

У ній також є заклик до польської громадської думки «не піддаватися на антиукраїнські провокації» і не погоджуватися на «плюндрування могил, розпалювання ненависті на національному грунті, а також приниженні осіб інших національностей».

Як інформує portalprzemyski.pl, війт гміни Стубно Януш Слабіцький заявив, що пам'ятник усунули в межах громадської ініціативи, оскільки він псував естетичний вигляд кладовища, був нестабільний, а відтак небезпечний для оточення. Крім того, він прокоментував: «якщо глибоко копати, то можна викопати якісь людські останки», а в майбутньому це буде місце для поховання. Натомість, елементи розібраного пам'ятника можуть викоритстати в будівництві.

Нагадаємо, що упродовж 2014-2016 років на півдні Польщі знищено чи сплюндровано більше десяти місць пам'яті. В жодному із випадків зловмисників не було затримано. Часто інформація про це першою з'являлася на проросійських сайтах.

«Вголос»

 

ІА "Вголос": НОВИНИ