Матч відбувся в рамках третього кваліфікаційного раунду Ліги чемпіонів і закінчився з рахунком 1:0 на користь «Легії». Хоча за сукупністю результатів двох матчів в наступний раунд пройшла казахська команда, варшавська «Легія» боротиметься за вихід у груповий раунд Ліги Європи, повідомляє газета Wyborcza.

Упродовж матчу з даху стадіону «Легії» звисав банер з образом хлопчика у військовому мундирі, якому німецький солдат приклав до скроні пістолет. Зображення, присвячене 73-ій річниці Варшавського повстання, містило напис англійською: «Під час Варшавського Повстання Німці вбили 160 тисяч осіб. Тисячі з них були дітьми». Як на це відреагував Союз європейських футбольних асоціацій (УЄФА), який карає за банери, не пов'язані з грою?

У виданні «The Independent» написали, що це найбільш зворушливий банер на матчі, який вони бачили. «Sports Illustrated» поставив цю новину як одну з найголовніших. Також про таке вшанування пам'яті писали сайти в Бразилії та Італії.

За офіційною інформацією, вивіска банера була погоджена і схвалена УЄФА, щоб клуб вшанував річницю початку Варшавського Повстання. Мирослав Старчевський, віце-президент Мазовецького футбольної асоціації, додає, що більше неприємностей принесли б підпали на трибунах: «На щастя, вболівальники їх не підпалювали. Також знаю, що суддя мав проблеми під час гімну. Вболівальники співали ще й наступний куплет, а він мав вже розпочати матч. Не було расистських вигуків та ненормативної лексики».

Ще недавно дисциплінарна комісія УЄФА в рамках акції «zero tolerance» не дозволяла вивішувати банери, не пов'язані з матчем і карала за них. Наприклад, у 2012 році за банер, пов'язаний з Варшавським Повстанням, був покараний вболівальник. Правила дещо змінилися, тому УЄФА до кожного випадку підходить індивідуально.

«Невідомо, що делегат написав у протоколі, але на брифінгу перед зустріччю у нього не було заперечень і «Легія» може бути спокійна», – наголосив Старчевський.

 

«Вголос»

 

ІА "Вголос": НОВИНИ