Про це повідомляє прес-служба УІНП.

Пам'ять про страчених хвилиною мовчання та молитвою прийшли вшанувати їхні нащадки, односельці, представники влади та громадських організацій Волині. Священик відправив поминальну службу.

Представник УІНП Леся Бондарук розповіла, що раніше не всі місця поховання вбитих волинян були відомі. Лише днями місцеві мешканці показали сім братських могил. Виявлено поховання місцевих мешканців сіл Туличев, Рядовичі та Абісінії.

«Напередодні встановлено 7 могил, де поховані цілі родини, які загинули у той час. Поховання розташовані у с. Радовичі, Туличеві та довколишніх селах. В окремих не встановлено імена загиблих. Завдяки місцевим мешканцям, краєзнавцям вдається по краплині зібрати інформацію, щоб дізнатися всю правду», – пояснила співробітниця Інституту.

Нащадок жертв конфлікту Василь Карпук засвідчив, що в його родині загинуло 8 осіб і лише двом дітям вдалося врятуватися. За збігом обставин напередодні бабуся забрала їх в сусіднє село.   

«Загинула вся сім'я за винятком двох дітей – Фані та Івана. Їх бабуся забрала в Радовичі на вихідні, що їх і врятувало. Це трагедія всієї нашої родини. Ми завжди цей день пам'ятаємо», – згадує Василь Карпук, який багато років досліджує трагедію своєї родини. Він нарахував понад 160 загиблих свого села, серед яких 45 дітей.

Зазначимо, що 6 липня на Волині віце-прем’єр-міністр України Павло Розенко та голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович разом візьмуть участь у заходах щодо вшанування пам’яті жертв польсько-українського конфлікту під час Другої світової війни.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ