Курс євро стосовно польського злотого сьогодні, у середу, 28 жовтня, подолав рівень 4,60 злотих. Польська валюта є нині найслабшою до євро з березня. Про це повідомляють польські медіа.

Фінансові аналітики вважають, що значний вплив на таке падіння злотого має розпал паніки на фінансових ринках через першу хвилю пандемії Covid-19.

Сьогодні вранці євро тимчасово перевищив 4,61 злотих, що на 0,02 злотих вище, ніж у вчора. Польська валюта також знецінюється щодо долара. За долар США нині потрібно було заплатити 3,92 злотих порівняно з 3,89 у вівторок та 3,85 на початку тижня.

Аналітики банку “Міленіум” у своєму ранковому коментарі написали, що «курс EUR / PLN, ймовірно, сьогодні подолає бар'єр 4,63, тобто максимум під час пандемії з першої половини цього року».

Знецінення злотого викликане погіршенням настроїв на фінансових ринках у зв'язку з розвитком пандемії, що спонукає інші країни, як це зробила Франція, вводити обмеження на економічну діяльність.
Коли зростають ризики, то інвестори перенаправляють капітал у безпечні активи. В результаті долар, франк або облігації основних ринків набувають значення. З іншого боку, фондові ринки програють.

Водночас у коментарях аналітиків, зазначає «Rzeczpospolita» немає посилань на акції протесту  проти постанови Конституційного трибуналу Польщі щодо абортів. Такі події теоретично можуть призвести до ослаблення злотого. Проте валюти інших країн у Європі як от угорський форинт також здешевшали. Тому вважають, що знецінення польського злотого має все ж зовнішні чинники.

Кілька днів тому Вголос писав

у Польщі тривають протести проти рішення суду заборонити аборти

ІА "Вголос": НОВИНИ