Про це Пшемислав Чарнек заявив на своїй прес-конференції. 

Вшанування пам'яті українських жертв, вбитих 10 березня 1944 року у Сагрині відділами Армії Крайової, відбулося у неділю, 8 липня, за участю Президента України Петра Порошенка.

Люблінський воєвода, коментуючи промову на урочистостях історика Григорія Купріяновича, назвав українських націоналістів «злочинцями, яких важко знайти в історії того світу».

За його словами, порівняння двох подій – вбивств у Сагрині та Волинської трагедії – може бути злочином, оскільки дії, під час яких загинули українці у Сагрині, були націлені на «знищення баз ОУН-УПА».

«Від новіших свідків тих подій завжди чув, що ці цивільні (вбиті у Сагрині – ред.) теж були озброєні (…) Порівняння цих подій у моєму переконанні може бути злочином», – заявив Чарнек.

Очільник Люблінського воєводства пообіцяв звернутися до прокуратури, аби перевірити «можливість злочину», та пригрозив притягнути до кримінальної відповідальності Григорія Купріяновича, покликаючись на новий польський «антибандерівських закон».

Нагадаємо, у неділю, 8 червня, у селі Сагринь у Польщі під час заходів вшанування пам'яті українців, вбитих Армією Крайовою, Президент України Петро Порошенко наголосив, що розраховує на перегляд Польщею положення в законі про Інститут національної пам'яті щодо «українських націоналістів».

Разом з тим, представникам української делегації, які 8 липня їхали до Польщі, аби вшанувати пам'ять жертв українського села Сагринь, знову довелося чекати по 5-6 годин на українсько-польському кордоні.

Як писав раніше «Вголос», львівським журналістам кілька годин довелось чекати на кордоні з Польщею у Шегинях, щоб потрапити на Свято української національної пам'яті, яке традиційно відзначають українці у першу неділю після Зелених свят.

«Вголос»

 

 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ