Польське Інтернет-видання wiadomosci.onet.pl акцентує увагу на тому, що президент РП Броніслав Коморовський розпочав свій візит до Львова з покладення квітів на кладовищі захисників Львова (Личаківський цвинтар – авт.) та біля пам’ятника воїнам Галицької армії. Наголошено на тому, що на цвинтарі захисників Львова, названому кладовищем львівських орлят, є також могили поляків, які загинули в битвах з українцями у 1918-20 рр., а також тих, які загинули під час польсько-більшовицької війни в 1920 році. Серед майже трьох тисяч похованих на кладовищі більшість була в той час учнями середніх шкіл та студентами університетів. Саме тому назва кладовища, пише польське видання,  «молоді орли Львова» (поляки називають його ще «цвинтаром орлят» – авт.).

Якщо до наступної частини візиту Броніслава Коморовського, під час якої він отримав у Львівському університеті ім. Івана Франка звання почесного доктора (Honoris Causa), поляки не мали претензій, то до ранішнього візиту на Личаківський цвинтар коментарі у виданні wiadomosci.onet.pl були далеко не доброзичливі. Скажімо, в одному з дописів ідеться: «Люди, ви бачите його? Коморовський поклав квіти до пам'ятника УГА, яка катувала нас, поляків, без будь-яких докорів сумління. Це – ганьба і зрада польського народу. Так само, як покладення квітів на прапор бандерівців у Львові також Коморовським. Це такий має бути президент?».

Інший читач пише: «No i wyszło szydło z worka to jest zwolennik UPA i on mniemał się być naszym prezydentem ci co głosowali na tego gościa mają skazę na sumieniu (Це є прихильник УПА і він має бути нашим президентом..? Ті, що голосували за цього гостя, мають пляму на своїй совісті)».

Ще в одному коментарі наголошують: «Odwiedza samych najgorszych wrogow polski: Litwe i Ukraine (Відвідує найбільших ворогів Польщі – Литву та Україну)».

Разом з тим такі категоричні коментарі співвітчизників Броніслава Коморовського вже не вплинуть кардинально на його політичну кар’єру, яка вже відбулася. Чинний глава Польщі, якого Президент України Петро Порошенко назвав у Львові найбільшим своїм другом, закінчує свою каденцію. Тому вже незабаром хотілося б побачити реальні кроки у стосунках з Україною наступного президента Польщі Анджея Дуди, який, сподіваємося, також здійснить офіційний візит в Україну й побуває у Львові не наприкінці, а на початку своєї каденції.

Вікторія Боруцька, спеціально для «Вголосу»

ІА "Вголос": НОВИНИ