Святвечір у поляків буде дорожчий, але загалом свята - скромніші. Ціни на продукти в Польщі за рік зросли на 3%. Однак різдвяні витрати поляків зменшаться, в основному через зменшення бюджету на подарунки.

Цього року Різдво у Польщі багато в чому буде зовсім іншим, ніж попередні. Поляки при організації традиційної вечері напередодні Різдва повинні враховувати більші витрати, ніж минулого року.

Згідно з дослідженнями польського видання Rzeczpospolita, цього року полякам доведеться витратити близько 105 злотих на інгредієнти для приготування вечері для сім’ї з чотирьох осіб. При цьому не включаючи напівфабрикати чи готові страви. Виявляється, з одного боку, такі овочі, як буряк або капуста дешевші, ніж минулого року, а з іншого - риба, яйця, борошно та сухофрукти подорожчали.

Поляки шукають можливості

Більшість торговців відчувають наслідки пандемії і локдауну. Очікувана передріздвяна гарячка була вгамована забороною на проведення спільних свят та новорічної ночі. Товарообіг тісно корелює з демографічною структурою споживачів, які проживають поблизу певного магазину. Найефективнішою стратегією магазинів було розширення асортименту та приваблення клієнтів знижками на відомі делікатеси та готовими стравами та напівфабрикатами.

Свята для комерційних компаній завжди були можливістю значно покращити свої результати. У грудні поляки витратили на 20% більше за продовольчі товари, ніж в інші місяці року. Незважаючи на те, що кількість відвідувань магазинів значно знизилась, неофіційні мережі зазначають, що вартість кошика для покупок суттєво зросла.

Поляки зменшили бюджет на подарунки – в середньому до 489 злотих, а деякі сім’ї взагалі відмовились від дарування подарунків.

Що замовляють у ресторанах та кафе?

Зазвичай в цей період року ресторани заробляють на послугах громадського харчування, але в кінці 2020 року багато з них вирішили припинити свою діяльність раніше. Діючи лише за формулою самовивозу або доставки, вони не можуть заробити навіть для покриття основних витрат.

З іншої сторони, через локдаун, інтерес до пропозиції різдвяних страв є досить високим. Порівняно з попереднім роком, покупці вже зробили в 4 рази більше замовлень, а середній чек мав суму близько 230 злотих. Клієнти найчастіше організовували зустрічі в невеликій групі або замовляли готові страви, які доставляли додому до своїх родичів чи батьків. Через те, що багато людей вирішили провести канікули вдома, різдвяні коробки з 5 страв на Святвечір та перший день Різдва також популярні у Польщі.

Поляки викидають багато їжі

На жаль, у багатьох сім'ях період свят закінчується масовим викиданням їжі, що є результатом надмірної її купівлі.

40% респондентів визнають, що купують більше, ніж їм потрібно. Це стосується не лише споживчих товарів, а й продуктів харчування, що особливо помітно під час свят. За результатами досліджень, одне домогосподарство викидає в середньому 4 кг їжі на тиждень, що складає майже 3 мільйони тонн на рік у Польщі. Можна уявити це так: польські споживачі щосекунди викидають 92 кг їжі у смітник.

Раніше «Вголос» писав про:

Національний карантин у Польщі: драми та багато банкрутств

Перший коронавірусний Новий рік у Польщі: які заборони діють в країні

ІА "Вголос": НОВИНИ